Híd: a kisebbségi kormánybiztosi poszt el van vetve...

2013. június 5. - 11:18 | Belföld

Lemondásra szólította föl a Híd elnöksége A. Nagy Lászlót, a kisebbségi kormánybiztost. A párt elnöke, Bugár Béla szerdai sajtótájékoztatóját azzal indokolta a döntést, hogy a Smer-SD nem támogatta tegnap a parlamentben azt a Híd által előterjesztett törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tette volna, a vasúti helységnevek a nemzetiségek nyelvén történő feltüntetését.

„A Nagynak nem szabadna a posztján maradnia, mivel a kormánybiztosnak egyrészt deklarált jogkörei vannak, másrészt viszont fölöslegesen tárgyalt a vasúti helységnevek ügyében több mint kilenc hónapon át, ha a parlamenti képviselők végül elutasították a vonatkozó törvénymódosítási javaslatot. Így nincs értelme a kormánybiztosi posztnak“ – jelentette ki Bugár, egyszersmind megköszönte A. Nagy László eddigi munkáját, amit szerinte jól végzett.

„Mi azzal a lépéssel, hogy elfogadtuk a kisebbségi kormánybiztosi posztot, olyan pozitív precedenst szerettünk volna fölmutatni, amely a jövőre nézve is működőképes lehetett volna. Ez most nem sikerült, ami viszont nem jelenti azt, hogy feladjuk az együttműködés szándékát“ – magyarázta a Híd párt elnöke. Hozzátette, a párt politikusai továbbra is partnereket keresnek arra, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek a szlovákiai kisebbségek status qouja keretén belül működőképesek a gyakorlatban is. „Látjuk, hogy ez ebben az esetben nem működött és ez a Smer-SD felelőssége“ - így Bugá Béla.

A. Nagy László már egy évvel ezelőtt kijelentette a vasúti helységnévhasználat problémakörének megoldását a kisebbségi kormánybiztosi poszt és hivatala próbájának tartja. Ennek érdekében került kidolgozásra a vonatkozó törvénymódosítási javaslat, amelynek parlamenti elfogadtatásával kedden sikertelenül próbálkoztak a Híd parlamenti képviselői.

sita/para