A. Nagy László átadta lemondólevelét Robert Ficónak

2013. június 5. - 14:24 | Belföld

Miután szerdán lemondásra szólította föl a Híd elnöksége, A. Nagy László délben átadta lemondó levelét Robert Fico kormányfőnek – értesítette a Paramétert a kisebbségi kormánybiztos.

„A kormányfő átvette tőlem a dokumentumot, megköszönte a munkámat és tulajdonképpen megísmételte azt, amit szerdán délben tartott sajtótájékoztatóján kifejtett, miszerint a lemondásom a Híd párt és a Magyar Közösség Pártja között folyó pozícióharc, úgymond „testvérgyilkos háború” következménye” – jelentette ki A. Nagy a Paraméternek.

Robert Fico szerdán délben közölte, hogy A. Nagy lemondását elfogadja és rövidesen hozzá hasonló „minőségi embert“ találnak majd a kisebbségi kormánybiztosi posztra.

„Sztoikus nyugalommal fogadtam Bugárék döntését. A Híd elnöke, Bugár a Magyar Közösség Pártjával háborúzik, viszont arra kérem őt, engem nem igyekezzen belerángatni a testvérgyilkos háborúba“ – jelentette ki Fico. Hozzátette, úgy látszik, valakiknek nem tetszik, hogy nyugalom van a szlovákiai nemzetiségek és a kormány között, és kiegyensúlyozottak a szlovák-magyar kormányközi kapcsolatok is.

„Minden áron konfliktust akar valaki“ – így Fico. Bugártól megkérdezte egyszersmind, vajon miért nem volt ilyen aktív a parlamentben akkor, amikor a Híd politikusa, Rudolf Chmel volt a kormány kisebbségekért felelős alelnöke. „Miért akar tőlünk most olyasmit, amit a Híd politikusai könnyedén megcsinálhattak volna 2010 és 2012 között a Radičová-kormány idején?

Fico aláhúzta, eddigi kormányzása alatt nem szüntettek meg egyetlen olyan jogszabályt sem, amely a kialakult nemzetiségi status quo-t csorbította volna.

A Híd elnöksége azért szólította föl lemondásra A. Nagy Lászlót, mert a Smer-SD nem támogatta kedden a parlamentben azt a Híd által előterjesztett törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tette volna a vasúti helységnevek a nemzetiségek nyelvén történő feltüntetését.

-para-