Kerekasztal: Nem született érdemi döntés Strasbourgban

2013. június 7. - 13:37 | Belföld

A Szlovákai Magyarok Kerekasztalának reakciója a szlovák állampolgárságukától megfosztott három személy beadványának Emberi Jogok Európai Bírósága általi elutasítására.

A Jogsegélyszolgálat fontosnak tartja kiemelni, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága e döntésével nem hozott, nem hozhatott érdemi döntést a szlovák állampolgárság elvesztése kapcsán. A Bíróság kizárólag az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogok megsértése kapcsán bír joghatósággal, az „állampolgársághoz való jogot” az Egyezmény nem tartalmazza.

A Bíróság döntésében hangsúlyozza, hogy csakis akkor foglalkozhatna érdemben a szlovák állampolgárság elvesztésével, ha az állampolgárság megszűnésére a hatályos szlovákiai jogszabályokkal ellentétesen, azaz „önkényesen” került volna sor, és ez sértené a magánélethez való jogot. A Bíróság ennek kapcsán megállapítja: a panaszosok „úgy döntöttek a magyar állampolgárság megszerzése mellett, hogy tudatában voltak a szlovák jog értelmében előálló következményeknek. Így az alkalmazandó jogszabályok szempontjából nem önkényesen tagadták meg tőlük a szlovák állampolgárságot”. A Bíróság 2013. június 4-i döntése tehát arról szól, hogy Dolník Erzsébet és Fehér István szlovák állampolgársága a Fico-féle törvénnyel összhangban szűnt meg, miközben e törvény állampolgárság megszűnésére vonatkozó részeit nem vizsgálta, nem vizsgálhatta.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Jogsegélyszolgálata bízik abban, hogy az ügy kapcsán Szlovákiában előbb-utóbb a nemzetközi fórumoktól függetlenül is érvényesül majd az alkotmány betűje és szelleme, valamint az az erkölcsi minimum, hogy az egész életük során Szlovákiában élőknek legalább annyi joguk van a szlovák állampolgárságra, mint az olyan, Szlovákiában sohasem járt személyeknek, akik néhány éve ezrével szereztek szlovák állampolgárságot.

SZMK Jogsegélyszolgálata