A Népi platform szerint a főügyészt már megválasztották, nem javasolnak újat

2013. június 7. - 11:59 | Belföld

A Népi platform pártjai (SDKÚ-KDH-Híd) nem javasol jelöltet főügyésznek.

"A parlament már legitim módon megválasztott egy főügyészt, így nincs okunk egy másikat jelölni" - jegyezte meg Pavol Abrhan (KDH), aki egyúttal azt is közölte, hogy szorgalmazni fogja a frakcióuknak, hogy ne vegyenek részt a főügyészválasztáson. "Csalódott vagyok amiatt, hogy Pavol Paška annak ellenére írta ki a termimust, hogy a miniszterelnök korábban kijelentette, nem tartják meg a választást, míg az Alkotmánybíóság nem hoz döntést az előzőről" - jegyezte meg.

Hasonlóképp nyilatkozott Solymos László, a Híd párt frakcióvezetője is, aki szerint már választottak főügyészt, csak azt nem nevezték ki. Emlékeztetett arra is, hogy az Alkotmánybíróság elfogadta az ellenzék beadványát, amelyet a szervet érintő döntéshozatali mechanizmus ellen nyújtottak be.

Jozef Mikuš (SDKÚ) kijelentette, nem javasolnak jelöltet, és a választásokon sem kívánnak részt venni.

Az SaS felszólította az összes szlovákiai ügyészt, hogy utasítsák el a Smer által esetlegesen felkínált részvételt a főügyészválasztáson. Ők is úgy vélik, hogy Szlovákiának van megválasztott főügyésze Jozef Čentéš személyében.

Róbert Madej (Smer), a parlament alkotmányjogi bizottságának elnökét meglepte, hogy kiírták a terminust. Elmondta, egyelőre korai a lehetséges jelöltről beszélni, ugyanakkor megjegyezte, hogy a főügyészválasztást az égvilágon semmi nem akadályozza.

Amennyiben állítanak jelöltet a képviselők, akkor titkos szavazás keretén belül a következő ülésszak első pontjaként, június 18-án dönthetnek róla.

SITA/para