CSÚCSTALÁLKOZÓ: Közép-európai országok államfői érkeznek Pozsonyba

2013. június 11. - 15:49 | Belföld

Kiemelkedő jelentőségű diplomáciai rendezvényre készül a szlovák főváros, ahol szerdán és csütörtökön tartják a közép-európai országok államfőinek 18. találkozóját.

A rendezvényen - amelynek mottója "A növekedés stratégiájával a válság utáni megújulásért!" lesz - 20 kelet-közép-európai ország vezetői vesznek részt. A találkozó plenáris ülésének és a kétoldalú találkozóknak a fő témái közé tartoznak a régió és a kontinens politikai, gazdasági, szociális és biztonsági kulcskérdései, amelyeket a résztvevők a válságot követő fejlődés összefüggéseiben tekintenek át.

A csúcstalálkozón Ivan Gašparovič államfő irodájának közlése szerint olyan kérdések is terítékre kerülnek, mint például, hogy milyen hatást gyakoroltak az európai közösségre az Európai Unió úgynevezett új tagállamai, valamint az is, hogy ezek az országok mennyiben képesek hozzájárulni az EU növekedéséhez. A találkozó résztvevői az esetleges jövőbeni gazdasági és pénzügyi válságok megelőzésének a lehetőségeire is figyelmet fordítanak, és számba veszik a fenntartható fejlődés megújítása érdekében megvalósítható ösztönző intézkedéseket is.

A koszovói elnök is jön, de őket még mindig nem ismertük el

A találkozón a házigazda szlovák államfőn kívül 19 ország elnökei, valamint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is vesznek részt. A csúcstalálkozón Magyarországot Áder János államfő képviseli, a részt vevő országok sorában van Ausztria, Csehország, Románia, Montenegró, Észtország, Macedónia, Litvánia, Lettország, Horvátország, Ukrajna, Lengyelország, Bulgária, Moldávia, Szerbia, Albánia, Szlovénia, valamint Bosznia Hercegovina és Koszovó elnöke is. Mivel Koszovó függetlenségét Szlovákia továbbra sem ismeri el, a tárgyalóasztalnál a részt vevő országok vezetőit nem államfőként, hanem nevükön jelölik majd meg, és a névtáblák mellől hiányozni fognak az egyes országok kisméretű zászlói is.

A csúcstalálkozó hivatalos része szerda este a pozsonyi Vigadóban kezdődik, ahol Ivan Gašparovič államfő ad ünnepi vacsorát a résztvevők tiszteletére. A díszvacsora előtt Ivan Gašparovič és Herman Van Rompuy mond üdvözlő beszédet, és a Szlovák Filharmónia zenekara ad koncertet.

Csütörtökön a pozsonyi várban két teljes ülést és - várhatóan - több kétoldalú találkozót is tartanak a résztvevők, majd a tárgyalási nap délután közös elnöki sajtótájékoztatóval zárul.

(MTI)