Ficoék szerdán váltják le A. Nagy Lászlót

2013. június 11. - 11:08 | Belföld

A szlovák kormány szerdai ülésén dönt A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos visszahívásáról.

A. Nagy múlt hét szerdán írt levelében arra kérte Robert Fico kormányfőt, hogy mentse fel őt a funkciójából azután, hogy a Híd felkérte őt a távozásra. Mindennek az volt az oka, hogy a Smer nem támogatta a parlamentben a Híd által előterjesztett törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tette volna, a vasúti helységnevek a nemzetiségek nyelvén történő feltüntetését.

Robert Fico közölte, hogy A. Nagy lemondását elfogadja és rövidesen hozzá hasonló „minőségi embert“ találnak majd a kisebbségi kormánybiztosi posztra. „Ha nekik nem kell a poszt, egy másik embert teszünk oda“ – mondta kormányfő.

Fico szerint a Híd háborút folytat a Magyar Közösség pártjával. „Arra kérem Bugár urat, hogy ne keverjenek bele minket a testvérgyilkos összecsapásaikba“ – mondta Fico, s mindehhez azt is hozzátette, hogy valakiket zavarja az a tény, hogy békesség van a nemzetiségi kisebbségek és Magyarország és a Szlovák Köztársaság között is. „Valaki mindenáron konfliktust akar gerjeszteni“ – mondta a miniszterelnök, s szóvá tette Bugárnak, hogy miért nem volt aktív a parlamentben akkor, amikor Rudolf Chmel volt a kormány kisebbségekért felelős alelnöke. „Miért akarják azt, hogy olyat tegyünk, ami 2010 és 2012-ben is nehézségekbe ütközött?“ – kérdezte Fico.

sita/para