A szlovákiai sajtópereket bírálta az EBESZ

2013. június 14. - 13:33 | Belföld

A szlovákiai sajtópereket kritizálta a média szabadságáról szóló szókásos jelentésében az EBESZ.

A jelentést Dunja Mijatovič írta, amely a média (beleértve az online médiát) és az újságírók szabadságával és helyzetével foglalkozik Európában, de az USA-ban is. A jelentést június 13-án tették közzé.

Mijatovič a Szlovákiával foglalkozó szekcióban megemlíti a Robert Ficoval és Miroslav Lajčákkal folytatott kommunikációját ez ügyben - ide értve Lajčáknak májusban küldött levelét, illetve annak válaszát is. Mijatovič május 2-án írt levelében a bíróságok által a sajtóperekben kiszabott súlyos pénzbüntetésekkel szembeni nyugtalanságának adott hangot.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselője levelében leírta, hogy a médiával és az újságírókkal szembeni fenyegetés öncenzúrához vezethet, ami korlátozza a média pluralizmusát Szlovákiában. Leszögezte, hogy a köztisztviselőknek a kritika magasabb szintjét kell elviselniük a média irányából.

Megemlítette például a Nový Čas esetét, amelyet a jelenlegi megbízott főügyész és a Legfelsőbb Bíróság négy bírója 940 ezer euróra perel, amiért kellemetlen szituációban készült képeket közöltek róluk szórakozás közben egy magánjellegű akción.

Egy másik esetre is emlékeztet, amelyben Michal Truban bíró a Sme napilap kiadóját perli egy 2012 szeptemberében megjelent cikk miatt, amely állítólag a magánéletét és a becsületét sérti. Mijatovič azt kérte, hogy szabjanak meg egy felső határt az ilyen jellegű büntetésekre polgári perekben.

A jelentésben közölte Miroslav Lajčák válaszlevelét is május 24-éről, amelyben a szlovák külügyminiszter osztja Mijatovič véleményét abban, hogy súlyosabb kritikát is el kell fogadniuk a köztisztviselőknek, és hozzáteszi, hogy a büntetést is az okozott kárhoz mérten kell kiszabni. Lajčák megemlíti, hogy vékony a határ a személyiség védelme és a véleménynyilvánítás szabadsága között. Közölte azt is, hogy erről szakértői fórumok tanácskoznak.

Mijatovič jelentésében reményét fejezte ki, hogy eredményekhez és reformhoz vezetnek a viták, és felső határt szabnak a büntetéseknek.

SITA/para

Címkék: sajtóper, EBESZ