A külföldiek szlovákiai cégeinek többsége magyar kézben van

2013. június 18. - 14:42 | Belföld

Magyar tulajdonosok kezében volt május végén a Szlovákiában működő külföldi érdekeltségű vállalatok egyötöde, vagyis az itt működő külföldi érdekeltségű cég közül a legtöbb - közölte a Bisnode Slovensko vállalati információs társaság adataira hivatkozva a Hospodárské Noviny gazdasági lap kedden.

A magyarországi befektetők ebben a tekintetben az idén váltak listavezetővé, megelőzve a tavaly még az első helyen lévő cseheket.

Szlovákiában ez év május végén 7955 magyar tulajdonú vállalat volt, arányuk az országban működő külföldi cégek 19,8 százalékát tette ki. Ezeknek a vállalatoknak az alaptőkéje összesen 1,68 milliárd euróra rúgott. A legnagyobb magyar tulajdonban lévő szlovákiai vállalat a 680 millió eurós alaptőkével rendelkező Slovnaft, a Mol 98,41 százalékos résztulajdonú leányvállalata.

A külföldi tulajdonú, Szlovákiában működő vállalatok második legnagyobb hányada május végén cseh érdekeltségű volt, számuk meghaladta az 5800-at, összesített alaptőkéjük pedig az 510 millió eurót. A legnagyobb cseh résztulajdonban lévő szlovákiai vállalat a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) amelynek 49 százalékát birtokolja a cseh Energetikai és Ipari Holding (EPH).

Szlovákiában május végén csaknem 174 ezer hazai és több mint 40 ezer külföldi érdekeltségű vállalat működött. Bár a külföldi tulajdonú vállalatok számbéli aránya csak az országban működő cégek mintegy 20 százalékát tette ki, a cégek alaptőkéjét tekintve ez az arány meghaladta a 40 százalékot.

Az alaptőke összegét véve alapul azonban már más a sorrend. E tekintetben a listavezető Hollandia, amelynek befektetői 4 milliárd eurós alaptőkéjű cégállománnyal rendelkeznek Szlovákiában, ez az összes külföldi érdekeltségű befektetés 18,1 százaléka. A hollandiai befektetőket a németek (2,38 milliárd eurót kitevő alaptőkével rendelkező cégállomány) illetve az osztrákok (2,26 milliárd euró) és az olaszok (2,11 milliárd euró) követik.

(MTI)

Címkék: gazdaság, cégek