Minimális osztálylétszámot vezethetnek be az alapiskolákban

2013. június 21. - 15:54 | Belföld

Az alapiskolák maximális osztálylétszáma nem fog olyan jelentősen nőni, mint azt Dušan Čaplovič (Smer-SD) minisztériuma eredetileg tervezte.

Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) tájékoztatott erről. A parlamenti képviselő az eredeti javaslat ellenzőit képviselte az oktatásügyi minisztériumban megtartott tanácskozáson.

Az alapiskola alsó tagozatán megmaradhat a 25 fős maximális létszám, kivéve az első osztályt, ahol az eddigi 22 helyett szintén 25-re nőne. A felső tagozaton ellenben az eddigi 28 helyett 29-en járhatnának egy osztályba.

Az oktatásügyi minisztérium eredeti javaslata az alsó tagozaton 28, míg a felső tagozaton 30 diákkal számolt maximálisan osztályonként.

Beblavý szerint az enyhített javaslat már nem jelent akkora katasztrófát, mint az első. Hozzátette, hogy a módosításban bizonyára segített a nyilvánosság részéről érkező nyomás, ugyanis a javaslathoz érkező tömeges észrevételi nyilatkozatot 2900-an írták alá. Emellett ellene volt a Szlovák Tanári Kamara és a szakszervezetek is.

A minisztérium újdonságként bevezetné a minimális osztálylétszámot is, ami eddig nem volt. Ez azt jelentené, hogy az alsó tagozaton 13, a felsőn pedig 15 diákkal nyithatnának osztályt. Beblavý szerint ez ugyanakkor nem jelent garanciát a tanárok bérének növekedésére.

SITA/para