Az SDKÚ valószínűleg nem áll Pavol Hrušovský mellé

2013. június 22. - 11:57 | Belföld

Az SDKÚ nagy valószínűséggel nem fogja támogatni Pavol Hrušovskýt köztársaságielnök-jelöltként, ellentétben a Híddal és a KDH-val.

A három ellenzéki párt tavaly november óta tárgyal a közös elnökjelölt személyéről. A Hídnak nincs porblémája Hrušovskýval. Az SDKÚ 2012 végén azt hangoztatta, hogy Iveta Radičová lenne a legmegfelelőbb jelölt az államfői posztra, s később pedig azt szerették volna elérni, hogy a SaS is csatlakozzon ehhez a véleményhez. Az SDKÚ csak akkor támogatná Hrušovskýt, ha a KDH felbontaná a koalíciós szerződését a Smerrel Nyitra megyében.

Hrušovský csak akkor vállalja a jelölést, ha a KDH, a Híd és az SDKÚ mellé áll. A kereszténydemokrata politikus azonban még nem erősítette meg a jelöltségéről szóló információkat annak ellenére sem, hogy megígérte pártjának, hogy május végéig megteszi ezt. Ha az ellenzéki pártok nem tudnak megállapodásra jutni egy közös jelöltről, a KDH-ban olyasmiről pusmognak, hogy akkor Ján Čarnogurskýt, a KDH alapítóját kellene támogatni.

A politikai elemző szerint, ha a KDH, a Híd és az SDKÚ nem tudnak megegyezni ebben az ügyben, az a Népi Platform végét fogja jelenteni. „A Népi Platform elvesztené jelentőségét“ – mondta Ján Baránek. Baránek úgy véli, nem lehet egy szintre helyezni a megyei és a köztársasági elnöki választásokat, mivel szerinte az államfői poszt egészen másról szól. „A 2010-ben csalódott jobboldali választók elvárják, hogy a három párt egyezzen meg az államfőjelölt személyéről“ – tette hozzá mondanivalójához Baránek, majd kiemelte, hogya megyei választások nem igazán érdeklik a választókat.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint ez a mostani állapot a tehetetlenséget tükrözi. „Hrušovský megválaszthatósága kérdéses, mert nem tudja megszólítani a teljes jobboldali szavazótábort. „Nő a jelöltek száma, ami nem jó jel“ – véli a politológus. Szerinte érthető az SDKÚ hozzáállása.

sita/para