Megbüntették a Slota ügyében eljáró rendőröket

2013. június 22. - 09:56 | Belföld

Büntetést kaptak azok a rendőrök, akik a májusban letartóztatott Ján Slota ügyében jártak el.

A rendőrök azért kaptak büntetést, mert nem úgy jártak e laz ügyben, ahogy az elő van írva. Ivan Špánik kerületi rendőrfőnök megrovásban részesítette az eljáró rendőrt és Milan Svitek járási rendőrfőnököt.

Mindkettejüknek kötelességük lett volna értesíteni minden lépésükről a kerületi rendőrfőnököt. Ezt addig nem tették meg, míg a csacai ügyész nem telefonált és nem mondta azt, hogy Slotát nem kell alávetni a „szupergyors“ 48 órás eljárásnak, mely idő alatt rács mögött kellett volna maradnia. A rendőrök csak akkor szóltak felettesüknek, amikor Slota már szabad volt.

Az ügyben eljáró rendőr írásos megrovásban részesült, a járási rendőrfőnök pedig fizetéslevonást kapott. A rendőröknek az az utasítás is ki lett adva, hogy az ügyésztől szerezzenek egy írásos engedélyt Slota szabadon bocsátására, ez azonban csak szóban történt meg.

A rendőrség vezetése nem ért egyet az ügyészséggel Slota szabadon engedésével kapcsolatban, mivel a rendőrség az ilyen eseteket általában két nap alatt kivizsgálja az ilyen ügyeket. A főügyészség azonban kiáll ügyész mellett, mivel szerintük megfelelően járt el.

A rendőrség már befejezte Slota ügyében a nyomozást. Most már az ügyészség kezében van az a döntés, hogy a Szlovák Nemzeti Párt volt elnöke bíróság elé áll-e.

Slotát május 9-én, déután négy órakor igazoltatták Csacán. Először nem akart megállni a rendőröknek. Láthatóan részeg volt, elutasította az alkoholszondát és a vérvizsgálatot és s nem volt hajlandó vallomást tenni sem. Ezért a törvény szerint ittas vezetőként tekintettek rá. Slota csak pár órát töltött a rendőrségen, miközben többször is megkérdezték tőle nem beteg-e vagy szeretne-e orvosi kivizsgálást. Slota azt mondta, egészségileg rendben van.

Alojz Hlina nem sokkal a történtek után olyan informácót hozott nyilvánosságra, hogy Slota csúnyán beszélt a rendőrökkel, sőt meg is fenyegette őket. Hlina ezért Robert Kalinák belügyminiszterhez fordult, mert tudni szeretné, hogy a rendőrök úgy jártak-e el Slotával, mint ahogy más állampolgárral tették volna. Hlina azt is kérte a belügyminisztertől, hogy hozza nyilvánosságra a Slota őrizetbe vételét dokumentáló videofelvételt. Hlina azonban nem kapott semmilyen választ az üggyel kapcsolatban.

Ha bebizonyosodik Slota bűnössége, akár egy évre rács mögé kerülhet, a bíróságok azonban ilyenkor általában feltételes büntetést, pénzbüntetést rónak ki, vagy az illetőt eltiltják egy időre a vezetéstől. Börtönben csupán az elítéltek öt százaléka végzi.

A rendőrség információi szerint naponta megközelítőleg tizenhat olyan személyt vesznek őrizetbe, akiknek egy promile-nál több alkohol van a vérében.

sme/para