KÉMBOTRÁNY: Őrizetbe vették, majd szabadon bocsátották a szlovák katonai hírszerzés volt vezetőjét

2013. június 24. - 16:30 | Belföld

Őrizetbe vette a rendőrség szombaton, majd hétfőn szabadlábra helyezte a szlovák Katonai Hírszerző Szolgálat (VSS) egykori vezetőjét, Roman Mikulecot és barátnőjét, akiknél állítólag titkos dokumentumokat találtak.

A két személy szabadlábra helyezésének tényét, valamint azt, hogy eljárást indítottak ellenük, az üggyel foglalkozó különleges ügyészség szóvivője, Andrea Predajnová erősítette meg hétfőn. Hozzátette: kettejük ellen bizalmas információk veszélyeztetése okán indult eljárás.

Roman Mikulecot és barátnőjét, Katarína Svrčekovát, aki korábban szintén a VSS tisztje volt, szombaton azt követően vették őrizetbe, hogy gépkocsijuk ellenőrzése során abban olyan dokumentumokat talált a rendőrség, amelyek az ügyészség közlése szerint bizalmas besorolás alá esnek.

A szlovák médiavélekedés szerint a letartóztatások és az eljárások megindítása azokkal a sajtóban korábban megszellőztetett információkkal függhetnek össze, melyek szerint a VSS még Iveta Radičová kormánya idején vizsgálatot folytatott előző vezetőivel szemben, állítólagos gazdasági visszaélések miatt.

A liberális pozsonyi Sme napilap májusban, egy birtokába jutott jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy a Mikulec vezette VSS, Lubomír Galko megbízása alapján vizsgálatot folytatott a szervezet előző, az első Fico-kormány (2006-2010) idején kinevezett vezetői ellen, mert fennállt a gyanúja, hogy azok összesen több millió euró értékű, a VSS tulajdonában lévő ingatlant játszottak át hozzájuk közel álló személyek tulajdonába.

Az állításokat a védelmi tárca jelenlegi vezetője, Martin Glváč (Smer-SD) "általános iskolás fogalmazásnak" nevezte, később pedig azt közölte, hogy az általa folytatott információszerzés során a gyanú nem nyert megerősítést.

A VSS-en belüli állítólagos gazdasági visszaélésekkel a múlt héten a pozsonyi parlament is foglalkozott a védelmi tárca jelentését tárgyalva. Ám csak azt állapították meg, hogy az ügy az illetékes nyomozó hatóság hatáskörébe tartozik. A VSS volt vezetőjét csak néhány nappal ezt követően tartóztatták le.

Roman Mikulecet 2010-ben, a Radičová-kormány idején nevezte ki a VSS élére a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) színeiben a védelmi tárca élére került Lubomír Galko. A Radičová-kormány 2011-ben bekövetkezett, részben az SAS-nak köszönhető bukását megelőzően azonban leváltották. A szolgálatot később, Robert Fico (Irány-Szociáldemokrácia - Smer-SD) jelenlegi kormánya idején összevonták a katonai elhárítással (VOS).

mti/para