VAGYONNYILATKOZAT: Megbírságolják a mulasztó köztisztviselőket

2013. június 25. - 17:51 | Belföld

A parlament összeférhetetlenségi bizottsága kedden bírsággal sújtotta azokat a köztisztviselőket, akik hiányosan, vagy egyáltalán nem nyújtották be a 2012-es évre szóló vagyonbevallásukat.

VAGYONNYILATKOZAT: Megbírságolják a mulasztó köztisztviselőket

Nem kellett egyhavi fizetésének megfelelő pénzbírságot fizetnie a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) korábbi parlamenti képivselőjének, Vincent Lukáčnak. Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), a bizottság elnöke a SITA hírügynökségnek elmondta: 49 tisztviselő ellen indult eljárás hiányos, későn benyújtott, vagy egyáltalán nem benyújtott vagyonbevallás miatt, ebből három esetben megszüntették az eljárást, ezeknél nem jöhetett szóba törvénysértés.

"További két eljárást a bizottság szavazással függesztett fel, Vincent Lukáč korábbi SNS-es képviselő ügyéről, és Juraj Sopoliga bíró esetéről van szó. Én a pénzbüntetés kiszabása mellett szavaztam, mert mindketten nyilvánvalóan megsértették a törvényt, de ezzel a véleménnyel a bizottság többsége nem tudott azonosulni" - nyilatkozta Beblavý a testület ülése után.

Az együgyű nacionalista

Az SNS-es Lukáč bírságának elengedése mellett voksolt a Smer-SD bizottsági tagjain kívül az ellenzéki KDH képviselője, Alojz Přidal is. "Lukáč egy aranyos képviselő volt. Nem tudta mindig rendesen ellátni képviselői munkáját, de kiváló jégkorongozó volt. Ő azt mondja, hogy tudatlansága és avatatlansága miatt vétett hibát, én hiszek neki. Sokkal inkább hiszek neki, mint a menedzsernek, aki asszisztense veszélyeztetett terhességével próbálta mentegetni magát. Lukáč ügyét az emberi oldaláról közelítettem meg. Amikor a parlamentben volt, azt sem tudta eldönteni, hogy a kormány, vagy az ellenzék oldalán van. Emberileg sajnálom" - mondta Přidal.

A kereszténydemokrata képviselő helyzetét - elmondása szerint - megkönnyítette, hogy a bizottság smeres tagjai is támogatták Lukáč pénzbírságának elengedését, ezért szavazott ő is így. Ugyanakkor Přidal támogatta pártbéli kollégája, Marián Radošovský megbírságolását.

A bizottság döntése szerint összesen 44 képviselőnek kell büntetést fizetnie, melynek mértéke megegyezik egyhavi fizetésükkel. Főként állami cégek vezetőiről van szó, de van köztük több korábbi parlamenti képviselő is. A KDH-s Radošovskýn kívül bírságot fizet például Rafael Rafaj (SNS), Július Stanko (KDH), Somogyi Szilárd (SaS) és Igor Sidor (Híd) is. Az SDKÚ-DS korábbi képviselőjére, Ivan Chabanra válságos egészségi állapota miatt nem róttak ki pénzbüntetést.

"Tíz köztisztviselőn kívül mindenki adott le vagyonbevallást. Rafaj, vagy például Lukáč hibákat vétettek, de lényegileg ez nem befolyásolta a vagyonnyilatkozatukat. Az említett tíz köztisztviselő esetében más a helyzet, náluk az a kérdés, hogy vajon mit akarhatnak eltitkolni" - mondta Miroslav Beblavý. Megemlítette, hogy Branislav Ďurajka korábbi pénzügyi államtitkár azért tagadta meg a vagyonnyilatkozat leadását, mert álláspontja szerint az összeférhetetlenségi bizottságnak nincs joga arra, hogy azt elkérje tőle.

A 634 köztisztviselő összesen 10 ezer oldalnyi vagyonbevallást adott le, ezek a bizottság elnökének szavai szerint az átláthatóság jegyében június 25-től elérhetőek az interneten is.

Daniška és a terhes asszisztens

A legérdekesebb kifogással a Szlovák Vasúttársaság volt elnökségi tagja, Jaroslav Daniška élt. Ő egyáltalán nem adott le vagyonbevallást, ezt pedig azzal indokolta, hogy asszisztense - akire minden ügyben támaszkodott - veszélyeztetett terhes volt, ő maga pedig nem tudta összeállítani a vagyonnyilatkozatot. Biztosította az összeférhetetlenségi bizottság tagjai arról, hogy a jövőben nem fordul elő hasonló szituáció. Magyarázatát a jelenlévő képviselők nevetéssel jutalmazták.

A köztisztviselőknek április 2-ig kellett leadniuk a 2012-es évre vonatkozó vagyonbevallásukat.

(sita/parameter)