KÉMBOTRÁNY: Megfélemlítették a rendőrök a Hospodárske noviny újságírónőjét?

2013. június 26. - 08:59 | Belföld

Martina Ruttkayová Tvardzíková a múlt héten bevitte a rendőrségre a katonai hírszerzésnél tapasztalt hűtlen kezelésről szóló, a médiához névtelen forrásból eljuttatott dokumentumok egy részét.

KÉMBOTRÁNY: Megfélemlítették a rendőrök a Hospodárske noviny újságírónőjét?

A Sme napilap szerdai számában viszont arról ír, hogy egy néhány perces formális aktus helyett hosszú és szigorú kihallgatás következett, amely során a rendőrség nyomást gyakorolt rá, hogy mondja meg, kitől kapta a dokumentumokat. "Az egyikük azt kérdezte, hogy nekem, mint gyermekes édesanyának megéri-e, hogy olyan személyekkel kell találkoznom, mint Roman Mikulec. Amikor visszakérdeztem, hogy mégis hogy érti ezt, azt válaszolta, hogy Mikulec ellen végül is büntető eljárás van folyamatban" - emlékezett vissza.

Mikulec a katonai hírszerzési szolgálat (VSS) volt vezetője, akinek az autóját az újságírónő kihallgatása után, a hétvégén átkutatta a rendőrség, őt pedig őrizetbe vették. Az autójában állítólag titkos dokumentumokat találtak, két napig tartották fogva, majd vádat emeltek ellene titkosított információk veszélyeztetése ürügyén.

A rendőrség felvette Ruttkayová Tvardzíková ujjlenyomatát és DNS-mintát is vett tőle, hogy összehasonlítsák azzal, amely az általa átnyújtott borítékon található. Elmondása szerint a kihallgatás során úgy tűnt, hogy a rendőrség tudja, mikor és milyen autóban találkoztak, és mikor beszéltek telefonon. Kérték a Mikuleccel folytatott email-váltásait is, amit nem volt hajlandó átadni számukra. Ekkor pedig azt mondták, hogy azt egy paranccsal úgy is megszerzik. "Mindenki, aki tud valamit, megpróbálják megfélemlíteni" - jegyezte meg.

Közlése szerint kedden Tibor Gašpar országos rendőrkapitány azt ajánlotta neki, hogy már ne foglalkozzon az üggyel. Gašpar a Sme-nek azt nyilatkozta, úgy látta, hogy egy olyan ügyben, amelyben tanúként szerepel, helyesebb volna, ha az újság mást bízna meg a témával. A rendőrkapitány először azt mondta, nyilatkozik majd a kihallgatásról is, amit azonban később elutasított, Dušan Kováčik speciális ügyészre hivatkozva, aki kedden kijelentette, már csak ő nyilatkozhat az ügyben. Kijelentette ellnben, a rendőrség fellépése ellen bárki panaszt emelhet.

SME/para