Októbertől 72 járási hivatal létesül az 50 körzeti helyett

2013. június 26. - 09:48 | Belföld

Ivan Gašparovič aláírta a közigazgatásról szóló törvény módosítását. Ennek értelmében októbertől megszűnik 248 helyi államigazgatási szerv, valamint 50 körzeti hivatal, helyettük jön létre 72 járási hivatal.

A parlament június 19-én fogadta el a közigazgatási reform egyik fázisaként számon tartott jogszabály-módosítást.

A reform első fázisaként az idei év elejétől megszűntek a speciális kerületi hivatalok, amelyek hatásköreit a körzeti hivatalok vették át. A következő fázisban számolnak a körzeti közlekedésügyi, környezetvédelmi, erdészeti, kataszteri és földhivatalok felszámolásával. Ezek jogköreit vennék át az integrált helyi államigazgatási hivatalok, vagyis az újonnan megalakuló járási hivatalok.

A járási hivatalok a belügyminisztérium alá tartoznak majd, miközben a hivatalok vezetőit a belügyminiszter javaslatára a kormány nevezi ki és hívja vissza.

Robert Kaliňák korábban közölte, hogy a reform által több pénzt tudnak megspórolni, mint azt előre gondolták. Áprilisban még 173 millió eurós spórolásról beszélt a 2014-es évre vonatkozóan, később ezt korrigálta 220 millióra. Az idei évben pedig az ESO-reform segítségével az eredeti 50 millió helyett 127 millió eurót takaríthatnak meg.

SITA/para