Čarnogurský a megvesztegetésért perelt Pavol Bielikkel kezdte kampányát

2013. június 27. - 15:49 | Belföld

Ján Čarnogurský támogatói közé tartozik a megvesztegetésésrt korábban perelt récsei polgármester.

Čarnogurský a megvesztegetésért perelt Pavol Bielikkel kezdte kampányát

A KDH egyik alapítója és korábbi elnöke csütörtökön hivatalosan is bejelentette indulását a 2014-es elnökválasztáson. Közölte, hogy már 21 ezer aláírást gyűjtött össze, az induláshoz 15 ezer is elegendő.

Čarnogurský csütörtöki sajtótájékoztatójára eljött a Pozsony Récse városrészének korábbi, KDH által jelölt polgármestere, Pavol Bielik, aki ellen bírósági eljárás folyt egy korrupciós ügyben.

"Támogat engem, és ezért tisztelem" - közölte Čarnogurský. Hozzátette, hogy Bieliket felmentették a vád alól. "Az ügye az igazságszolgáltatás minden szintjét megjárta, és felmentették, ezt el kell ismernünk" - jegyezte meg.

Bieliket azzal vádolták, hogy egy récsei építkezés engedélyezéséért 5 millió koronát kért egy vállalkozótól. Bár a bíróság őt felmentette, az állítólagos bűntársat, Jaroslav Šuščákot, aki közvetítőként szerepelt a megvesztegetési ügyben, jogerősen elítélték. Bielik ellen nem tudtak felmutatni elegendő bizonyítékot, többek között talán azért sem, mivel a vád szerint az ő nevében tárgyalt Šuščák. Amikor sor került volna a kenőpénz átadására egy pozsonyi borozóban, sem Bielik, sem Šuščák nem jelent meg. A kihallgatásokból az derült ki, hogy valaki figyelmeztethette őket.

Čarnogurský petíciós bizottságát, amely az aláírásokat gyűjti, František Mikloško vezeti. Čarnogurský közölte azt a számlaszámot is, ahova az őt támogató vállalkozók adományait küldhetik. Elmondta azt is, hogy a támogatói listáját a választások után kívánja nyilvánosságra hozni, ahogy azt a törvény előírja.

A politikus szerint Szlovákia az ő indulásával kiegyenlít a Közép-Európai országokkal szemben, akik olyan államfőt választottak, akik harcoltak a kommunizmus ellen. Sajtótájékoztatóján beszélt politikai víziójáról is. Szerinte a politikai pártoknak be kéne fejezniük azt a hidegháborút, amelyet jelenleg folytatnak. "Igen, ellenőrizniük kell egymást, de kellő megalapozottság nélkül nem kellene büntető feljelentéseket tenniük egymás ellen" - fogalmazott.

Čarnogurský szerint fontos, hogy Szlovákia ne csak az EU-val és a NATO-val ápoljon jó viszonyt, de nyisson keletre is.

SITA/SME/para