A medvei menekülttáborban is járt az ombudsman hivatala: "Megnehezítjük a külföldiek életét"

2013. június 27. - 10:58 | Belföld

Jana Dubovcová ombudsman a medvei és gálszécsi (Sečovce) idegenrendészeti táborban tartott ellenőrzések után attól tart, beigazolódtak a civil szervezetek aggodalmai a külföldiek jogsegélyével kapcsolatban.

A medvei menekülttáborban is járt az ombudsman hivatala: "Megnehezítjük a külföldiek életét"

Civil szervezetek a Polgári Jogrend tavalyi módosításának elfogadásakor figyelmeztettek, hogy azzal komplikáltabbá válik a külföldiek jogsegélyhez való hozzáférése. Az igazságügyi minisztérium akkor ezt elutasította, szerintük éppen ellenkezőleg, a külföldiek jogait ezentúl jobban tudják garantálni.

Tomáš Borec (Smer) módosítása szerint a külföldieket ezentúl csak ügyvédek képviselhetik vagy, illetve ingyenesen a Jogsegélyközpont (Centrum právnej pomoci - CPP).

Jana Dubovcová ombudsman hivatalának munkatársai ellátogattak a medvei és gálszécsi zárt táborokba, és közlésük szerint a törvény nem úgy működik a gyakorlatban, ahogy kellene. Az ombudsman jelentésében erre figyelmeztette is a minisztériumot.

Probléma az ingyenes jogsegéllyel

Dubovcová kifejtette, hogy az ingyenes jogsegély esetén átruházták a hatásköröket a CPP-re, ám megfeledkeztek az őrizetbe vételi eljárásról, amely ellen az illegálisan az országba érkező külföldi személy 15 napig fellebbezhet.

Ennélfogva ilyen esetekben csak ügyvédek képviselhetik őket, akiket viszont anyagilag a legtöbben nem engedhetik meg maguknak. Dubovcová figyelmeztetett arra, hogy ezzel nemzetközi jogi alapelveket sérthet Szlovákia, és orvosolni kellene a problémát.

A tárca ugyanakkor nem lát problémát. "A polgári társulások továbbra is nyújthatnak jogi szolgáltatást képzett ügyvédeken keresztül, ahogy az a törvény hatályba lépése előtt is megtörtént" - reagált Jana Zlatohlávková, a tárca szóvivője.

A civil szervezetek nyújtottak is jogi szolgáltatást külföldieknek ilyen ügyekben, de mint közölték, nem képzett ügyvédek által, csak a szervezet jogászai segítségével.

A medvei táborban más gond is van

Az intézetekben tartott ellenőrzés után az ombudsman rámutatott egyéb hiányosságokra is, amelyek a törvénnyel nem függenek össze. Kifejtette, hogy a medvei táborban a Jogsegélyközpont egyetlen munkatársa sem járt sem a tavalyi, sem az idei évben.

Az egyik külföldi, akit a táborban tartanak, közölte, hogy felvette a kapcsolatot a központ pozsonyi irodájával, ám onnan azt a választ kapta, hogy nincs kapacitásuk arra, hogy kimenjenek hozzá a medvei táborba, ő ugyanakkor nem hagyhatta el azt.

Más külföldiekhez hasonlóan igénybe vehet ügyvédi szolgáltatást pénzért, az intézetben azonban az ügyvédek listáját csak külön kérésre teszik elérhetővé számukra. Dubovcová szerint ez azért okoz problémát, mert sokan nem ismerik a szlovák jogrendet, és hogy mihez is van joguk.

Az igazságügyi minisztérium állítja, hogy nem hallott a CPP-vel kapcsolatos panaszokról. Az ombudsman jelentését elutasítja az Országos Rendőrkapitányság is, amely a medvei intézetet működteti - nem értenek egyet azzal, hogy rendőreik nem tájékoztatják a külföldieket a jogsegély lehetőségeiről.

Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő közölte, hogy a medvei és a gálszécsi intézetben is vannak többnyelvű szórólapok, amelyek arról is tájékoztatnak, hogy az intézet szociális dolgozója segíthet kapcsolatba lépni a jogsegélyközponttal.

Dubovcová munkatársai azonban csak a gálszécsi táborban találtak ilyen szórólapot, amely viszont csak szlovákul és angolul íródott. Nem minden külföldi érti viszont még az angolt sem. Hasonló problémát okozhat Dubovcová szerint az őrizetbe vételről szóló útmutató, amely bár több nyelven íródott, az ombudsman szerint megcélozhatná olyan országok hivatalos nyelveit, ahonnan a menekültek leggyakrabban érkeznek.

SME/para