A KDH és a Híd is Hrušovskýt indítaná az elnökválasztáson, az SDKÚ nem

2013. június 28. - 13:30 | Belföld

Pavol Hrušovský (KDH) pénteken kijelentette, akkir fogadja el a jelölést, ha a KDH-n és a Hídon kívül az SDKÚ is mögé áll.

A KDH és a Híd is Hrušovskýt indítaná az elnökválasztáson, az SDKÚ nem

Hrušovský a Népi platform három pártja közül kettő elnökjelöltje, mégpedig a KDH-é és a Hídé. Az SDKÚ ugyanakkor eddig nem állt mögé. Ők legalább olyan erős jelöltet szeretnének, mint amilyen Iveta Radičová lehetne.

Hrušovský szerint türelmesnek kell lenni, és megvárni, hogyan határoz az SDKÚ. Véleménye szerint a minél szélesebb egyetértés a feltétele a sikernek.

Bugár Béla (Híd) kijelentette, hogy ha a Népi platform három pártja nem egyezik meg Hrušovský jelölésében, nem jelenti az a platformjuk végének kezdetét. "Ne várják tőlünk, hogy mindig mindenhol mindenben megegyezzünk. Nem egy párt vagyunk, hanem egy platform, három párttal, amelyeknek különböző bizonyos dolgokban a véleményük. Ez viszont azt jelenti, hogy a kulcsfontosságú dolgokban nem mindig tudunk megegyezni" - jegyezte meg.

Pavol Frešo (SDKÚ) hangsúlyozta, hogy olyan jelöltet áll érdekükben indítani, akinek esélye van nyerni. Hozzátette, jelezték ennek súlyát Iveta Radičová nevével, még ha el is fogadják, hogy ő nem szeretne indulni. Elárulta azt is, hogy boldog lenne, ha a volt kormányfő változtatna ezen nézetén.

Frešo emlékeztetett, hogy a KDH soraiból indul az elnökválasztáson Ján Čarnogurský, és az Alfa platformban részt vevő Radoslav Procházka is. Az SDKÚ elnöke szerint viszont még mindig van idő tárgyalni. Azt nem árulta el, hogy indítanak-e saját jelöltet, ha a Népi platform nem tud megegyezni a közösben.

SITA/para