TRAGÉDIA: Hetente ketten vetik magukat a vonat elé, vagy szenvednek sérülést a síneken

2013. június 30. - 10:57 | Belföld

A rendőrség jelentése szerint országszerte hetente két személy veszti életét vagy sérül meg vonattal való ütközés során.

TRAGÉDIA: Hetente ketten vetik magukat a vonat elé, vagy szenvednek sérülést a síneken

A tavalyi év során összesen 91-en vesztették életüket a síneken, a vasúti átjárókon kívül. További 15 személy súlyosan megsérült, és csak a szerencsének köszönheti életét.

A rendőrségi statisztikák szerint idén az első öt hónapban 36 volt a halálesetek száma, és ennek harmada, 12 azoké, akik súlyosan megsérültek. "A halálesetek oka különböző, az öngyilkosságtól a figyelmetlenségig terjed" - közölte az országos rendőrkapitányság szóvivője, Denisa Baloghová.

Elmondása szerint gyakran okoz balesetet, hogy aki épp át akar kelni a síneken, nem méri fel az érkező vonat távolságát, esetleg csökkentett látási viszonyok között, ködben, sűrű esőben az esernyő vagy a kapucni korlátozza a látásban. "Ennek kombinációja azzal, hogy az illető például éppen zenét hallgat fülhallgatón keresztül, vagy telefonál, esetleg előtte alkoholt fogyasztott, gyakran tragikus következményekkel jár" - jegyezte meg a szóvivő.

Baloghová elmondta, hogy előfordulnak olyan esetek, hogy az emberek az útjukat szeretnék lerövidíteni, esetleg két falu között a síneken sétálva, vagy állomások közelében elkerülve, hogy a felül- vagy aluljárón kelljen menni, és akkor szenvedtek balesetet.

A rendőrség figyelmeztet arra, hogy nem szabadna olyan helyeken áthaladni a síneken, ahol nincs arra kijelölve átjáró. Mint mondta, a gyalogos ilyen esetben 300 euróig terjedő bírságot kaphat, vagy 50 euróig terjedő helyszíni büntetést. A vasúti rendőrség tavaly több mint hétezer hasonló esettel foglalkozott.

Emlékeztetnek egyúttal a legutóbbi esetekre. A múlt héten Ilava közelében ütött el a vonat egy 64 éves férfit, aki a síneken kelt át. Június 24-én egy 45 éves nő lelte halálát a síneken Liptószentmiklósnál, amikor a sínekre állt a vonat elé. Baloghová leszögezte, hogy az öngyilkosságokat ilyen esetekben csaknem lehetetlen megelőzni, de a tragikus balesetek a gyalogosok odafigyelésével megelőzhetőek.

SITA/para