Bezák után 1-ben...

2013. július 1. - 11:55 | Belföld

Egy év telt el Róbert Bezák nagyszombati megyéspüspök XVI. Benedek pápa általi felmentése óta.

Bezák után 1-ben...

A pápai döntés egy apostoli vizitációt követően született meg, melyre 2012. január 22-e és február 1-e közt került sor. Bezákot 2009. június 6-án szentelték püspökké – Ján Sokolt váltotta az egyházmegye élén.

Tavaly augusztus óta Bezák mint az egyik besztercebányai plébánia segédpapja kellene működjön, azonban ezt az állomáshelyét nem foglalta el. Augusztus 1-vel ez posztja megszűnik – rendjének, a redemptoristáknak kellene dönteniük további sorsáról.

Imrich Gazda egyházi szakértő kizártnak tartja, hogy Ferenc pápa visszahelyezné a nagyszombati egyházmegye élére Bezákot. Ilyen megoldási módot még az egyházi hierarchia alacsonyabb szintjein sem alkalmazta kevésbé konfliktus-telt helyzetben, nemhogy ilyen magas méltóság betöltése esetén és a Bezák kapcsán kialakult konfliktusok után. Szerinte ez magának az érintett lelki atyának, a plébániának és a gyülekezetnek az érdekében van így.

„Kompromisszumos megoldás az lenne, ha valami hasonló feladattal bíznák meg Bezákot Szlovákián kívül.” – állítja Gazda.

A Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivője nem kívánt nyilatkozni a püspökök kinevezésével vagy visszahívásával kapcsolatban, mondván, hogy az kizárólagosan a szentatya joga.

Bezák visszahívásának első évfordulóján az Apostoli Nunciatúra pozsonyi székháza előtt imával összekötött egy órás megmozdulás lesz, ahol rózsafüzért imádkoznak az egyházért, a Szentatyáért és tanácsadóiért, a nunciatúráért és nem utolsó sorban Róbert Bezákért. Minden egyes tizedet rövid elmélkedés követ az összejövetel lényegéről.

František Mikloško aktivista már bejelentette a megmozdulást a megfelelő hatóságoknál. Szerinte máig nem tudhatni, ténylegesen miért váltották le Bezákot – miközben azonban Benedek lemondásával és Ferenc pápa megválasztásával komoly változások indultak el a Vatikánban is. A világban reformokat kér a püspökök jelentős része is.

„Augusztus 1-tól Bezák akár a munkaügyi hivatalba is mehetne. (…) azért imádkozunk, hogy tartson ki, hogy maradjon hű és szolgáljon tanúságtételként – és hogy megoldódjék a problémája.” – mondta František Mikloško.

Szerinte Bezáknak vissza kell kapnia emberi és püspöki becsületét.

„Az egyháznak minden igazságtalanságot helyre kellene tennie.” – véli Mikloško.

- sita/para -