ÁLLAMADÓSSÁG: Hiába a rendkívüli ülés, ha a Smer-SD halkan bojkottálja

2013. július 2. - 13:59 | Belföld

Bár Pavol Paška (Smer-SD) házelnök összehívta a parlament rendkívüli ülését, de annak programját nem hagyták jóvá.

ÁLLAMADÓSSÁG: Hiába a rendkívüli ülés, ha a Smer-SD halkan bojkottálja

Az ülés összehívását múlt hét csütörtökön a Népi Platform három pártja kezdeményezte. Az ellenzéki pártok meg akarják tudni azt, hogy miért adósodott el ennyire Szlovákia. Ivan Švejna, a Híd képviselője szerint az ülés összehívását megköveteli a jelenlegi gazdasági helyzet.

Pavol Paška kedden délelőttre hívta össze a rendkívüli ülést, amelyen Peter Kažimír pénzügyminiszternek kellett volna tájékoztatnia a képviselőket az államadósság növekedéséről és annak mérséklésére hozott intézkedésekről.

A pénzügyminiszternek az adósság megfékezéséről szóló alkotmányos törvény szerint is tájékoztatnia kell a parlamentet, mivel a közadósság tavaly elérte a GDP 52,1%-át, átlépve ezzel az adósságplafon első, 50%-os szintjét. A törvény szerint, amennyiben az adósság 53 és 55% közé emelkedik, a kormánynak adósságcsökkentő intézkedésekre kell javaslatot tennie a parlament előtt, emellett a kormánytagok fizetését az előző évire csökkentik.

Ivan Štefanec (SDKÚ) a rendkívüli ülésről szóló javaslat benyújtása után közölte, hogy arra késztetnék a kormányt, hogy ezentúl csak olyan javaslatokat terjesszenek a parlament elé, amelyek nem növelik, hanem éppen ellenkezőleg, csökkentik az államadósságot.

Az ülés összehívására azért tettek javaslatot a Népi platform, mert a Smer már kétszer leszavazta, hogy a pénzügyminiszteri jelentés bekerüljön a soros ülés programjába.

A rendkívüli ülés ebből az egyetlen pontból álló programját viszont nem hagyták jóvá a képviselők, így a házelnök felfüggesztette azt. Legközelebb ősszel találkoznak ismét a képviselők.

SITA/para