Az államadósságról fognak tárgyalni a parlament soron kívüli ülésén

2013. július 2. - 10:59 | Belföld

Peter Kažimír pénzügyminiszter ma a parlament soron kívüli ülésén informálja a képviselőket az államadósság növekedéséről és annak mérsékléséről.

Az államadósságról fognak tárgyalni a parlament soron kívüli ülésén

A Smer-DS eddig kétszer utasította el azt az ellenzéki a javaslatot, hogy Peter Kažimír a parlament mai 21. rendkívüli ülésén magyarázatot adjon erről a fontos problémáról.

Az ülés összehívását múlt hét csütörtökön a Népi Platform három pártja kezdeményezte. Az ellenzéki pártok meg akarják tudni azt, hogy miért adósodott el ennyire Szlovákia. Ivan Švejna, a Híd képviselője szerint az ülés összehívását megköveteli a jelenlegi gazdasági helyzet.

A pénzügyminiszternek törvény írja elő, hogy informálja a parlamentet az államadósság mértékéről. Tavaly Szlovákia bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított államadóssága elérte az 52,1 százalékot.

„Arra akarjuk kötelezni a kormányt, hogy konkrét lépéseket tegyen az államadósság csökkentésével kapcsolatban, s csakis olyan javaslatokat tárjon a parlament elé, melyek nem növelik, hanem csökkentik Szlovákia eladósodottságát“ – jelentette ki Ivan Štefanec, az SDKÚ alelnöke.

sita/para