Solymos interpellációban kér magyarázatot Hégli leváltásának okáról

2013. július 2. - 13:35 | Belföld

Solymos László, a Híd alelnöke és a parlament kulturális bizottságának tagja interpellációban kér magyarázatot Robert Fico kormányfőtől, miért váltotta le a kormányhivatal vezérigazgatója, Igor Federič az Ifjú Szivek igazgatóját, Hégli Dusánt.

Solymos interpellációjában rámutat arra, hogy az Ifjú Szivekben öthónapos ellenőrzést tartott a kormányhivatal ellenőrzési hivatala és kisebb technikai elégtelenségeken kívül nem talált hiányosságokat. "A hivatal által kifogásolt hibákat a társulat azonnal orvosolta, ezért az ellenőrző szervtől dicséretben részesült. Hégli Dusánnal pedig a kormányhivatal 2013. áprilisában új munkaszerződést kötött" - közli a képviselő.

A Híd alelnöke a fent említett tényekből kiindulva arra szeretne választ kapni a kormányfőtől, milyen konkrét okok vezettek Hégli Dusán leváltásához, ha a hivatal által felmutatott hibákat a társulat azonnal orvosolta, illetve hogy tudott-e Hégli Dusán tervezett leváltásáról, és hogy ezek a lépések nem arra szolgálnak-e, hogy a kormányhivatal egy harmadik személyre vezesse át az Ifjú Szivek állami kézben lévő ingatlanját.

Federič a szerkesztőségünkbe is eljuttatott állásfoglalásában korábban közölte, hogy a Híd ferdít, mivel Hégli leváltásáról már áprilisban értesítette a pártot és a kisebbségi kormánybiztost, A. Nagy Lászlót is. Federič a leváltás okairól általánosan fogalmazott, miszerint a hivatal vizsgálat 27 oldalon összegzi az Ifjú Szivek vezetésénél feltárt hiányosságokat. Ezek közül megemlíti, hogy a szerződések központi jegyzékében nem tették közzé a táncszínház által kötött kontraktusokat 2010 és 2012 novembere között, így azok érvénytelenek a törvény szerint. Federič hozzátette, hogy Hégli nem volt semmilyen munkaszerződése, mivel csak egy kinevezésről szóló dekrétum alapján folytatta tevékenységét.

Hégli Dusán ezekre már korábban szintén reagált, elmondása szerint a szerződéseket nyilvánosságra hozták, csak máshol, az Ifjú Szivek oldalán. Hozzátette, hogy a társulatra a törvény szerint más szabályok vonatkoznak a szerződések közzétételét illetően, de csak egy kattintásba került volna azokat áthelyezni a központi jegyzékbe is. Egyúttal abszurdnak találja, hogy ha akkora hiányosságokat találnak az Ifjú Sziveknél, akkor szerződést kapott volna a következő időszakra.

-para-