Alkotmányellenes az idősebb nővérek beleegyezését kérni az éjszakai szolgálathoz

2013. július 4. - 11:48 | Belföld

Az alkotmánybíróság úgy határozott, hogy alkotmányellenes, ha az 50 évnél idősebb nővérek vagy szülészasszisztensek beleegyezése a feltétele annak, hogy éjszakai szolgálatot teljesíthessenek.

Alkotmányellenes az idősebb nővérek beleegyezését kérni az éjszakai szolgálathoz

A Munkatörvénykönyv eme módosítását még a Radičová-kormány idején hagyta jóvá a parlament 2011 júliusában, a Smer-SD képviselői azonban azt megtámadták az alkotmánybíróságon, a jogszabály egyéb módosításaival együtt.

A jogszabály ide vonatkozó rendelkezése szerint a nővéri és szülészasszisztensi munkát végző, 50 évnél idősebb alkalmazottak éjszakai szolgálatban való munkájának feltétele, hogy ők abba beleegyezésüket adják.

Az alkotmánybíróság azzal indokolta döntését, hogy a törvény sérti a jogállamiságot, az emberi méltóságot és jogegyenlőséget.

Az alkotmánybíróság plénuma Milan Ľalík vezetésével a beadvány további részeinek nem tett eleget, egyúttal a döntéshez különvéleményt csatolt maga Ľalík, Ľudmiľa Gajdošíková, és Mészáros Lajos - tájékoztatta a médiát Martina Demčáková, az alkotmánybíróság szóvivője.

SME/para