Köztársaságielnök-jelöltség: Pavol Hrušovský őszig vár az SDKÚ döntésére

2013. július 7. - 11:20 | Belföld

Pavol Hrušovský, a KDH és a Híd államfőjelöltje szeptemberig akar várni az SDKÚ döntésére azzal kapcsolatban, hogy támogatják-e őt mint köztársaságielnök-jelöltet.

Köztársaságielnök-jelöltség: Pavol Hrušovský őszig vár az SDKÚ döntésére

Hrušovský azt nyilatkozta a SITA-nak, hogy egyelőre még tárgyalások folynak ezzel kapcsolatban.

„A Híd és a KDH már döntöttek arról, hogy én vagyok a megfelelő jelölt“ – mondta a politikus és hozzátette, hogy nem egy szerződésről van szó, amit három párt aláírt, hanem arról, hogy 2012-ben, amikor létrejött a Népi Platform, egy közös elnökjelölt állításában egyeztek meg.

A kereszténydemokrata politikus arról is beszélt, hogy mi lesz akkor, ha nem élvezheti az SDKÚ támogatását. „Egyelőre csak arról tudok nyilatkozni, hogy várom az SDKÚ végleges válaszát“. A tárgyalások még nem értek véget, ám Hrušovský biztos abban, hogyha sikerül szűkíteniük a jelöltek számát, nagyobb esély lesz a sikerre.

Az SDKÚ tartja magát ahhoz, hogy olyan formában kéne kiválasztani a legmegfelelőbb, támogatandó elnökjelöltet, mint az Egyesült Államokban, Hrušovský azonban nem ért ezzel egyet, s nem hajlandó részt venni ilyen jelölőgyűlésen.

Pavol Hrušovský, a KDH frakcióvezetője június 28-án kijelentette, hogy kész elfogadni az államfőjelöltséget, de csak akkor, ha élvezni fogja a Népi Platform pártjainak bizalmát. Egyelőre azonban csak a KDH és a Híd támogatja őt a jelölésben.

sme/para

Címkék: Pavol Hrušovský