Hiába keménykedett Gašparovič, enyhébb elbírálás alá esnek a drogfogyasztók

2013. július 9. - 11:13 | Belföld

Ivan Gašparovič köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek a Büntetőtörvénykönyv módosítását ahol a képviselők újra elfogadták eleget téve az elnök egyik észrevételének.

Hiába keménykedett Gašparovič, enyhébb elbírálás alá esnek a drogfogyasztók

A törvény így az államfő aláírása nélkül is hatályba lép.

A képviselők támogatták Gašparovič azon javaslatát, hogy csökkentsék az egészségügyi dolgozók büntetési határát. Az az egészségügyi dolgozó, aki válsághelyzetben megtagadja a munkát, két évre elveszítheti az engedélyét. A javaslatban eredetileg az állt, hogy tíz évre kizárhatják az engedetlen személyt a kamarából. Gašparovič úgy vélte ez utóbbi túl szigorú büntetés lenne. Ezért azt javasolta, hogy a tíz évet csökkentsék két évre. Az új jogszabály szerint tehát, ha válsághelyzetben nem veszi fel a munkát az egészségügyi dolgozó, akár két évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik, ezenkívül 3 300 eurós pénzbüntetést kaphatnak az egészségügyi minisztériumtól.

A Büntetőrövényönyv módosítása a szexuális orientáció megtorlását szigorúbban bírálja el. Az államfőnek hiányzott a törvényjavaslatból más társadalmi csoportok védelméról szóló javaslat, a képviselők azonban Gašparovič érvelését nem fogadták el.

Gašparovič nem értett egyet azzal sem, hogy enhyítették a droggal kapcsoaltos bűncslekmány büntetési határát négy évről három évre. Egyes esetekben a vádlott elkerülheti a börtönt is. Ha a szabadságvesztés kiszabása nem éri el a három évet, a bíróság a vádlottat próbaidőre bocsájthatja vagy felfüggesztett börtönbüntetést ítélhet meg.

Kapnak második esélyt azon személyek, akiket dorogozáson kapnak rajta.

sita/para