Elnapolta a kassai bíróság a Csatáry-per tárgyalását

2013. július 11. - 12:02 | Belföld

Határozatlan időre elnapolta csütörtökön a kassai kerületi bíróság azt a nyilvános ülést, amelyen arról kellett volna döntenie, hogy milyen módon töltse le életfogytig tartó szabadságvesztését Csatáry László - közölte az MTI pozsonyi irodájával Marcela Gálová a kassai kerületi bíróság szóvivője.

Elnapolta a kassai bíróság a Csatáry-per tárgyalását

Az ülést azért napolták el, mert Csatáry László nem jelent meg a tárgyaláson, és a bíróság csütörtökig nem kapott értesülést arról, hogy átvette-e a nyilvános ülésre szóló idézést - mondta a szóvivő. Hozzátette: az új tárgyalás időpontjáról azután születhet döntés, hogy tisztázódik, az elítélt átvette-e az idézést, és ha nem, akkor erre miért nem került sor.

Csatáry Lászlót a nyilvános ülésen kijelölt védő képviselte. Marcela Gálová szerint az ügyvéd a bíróság előtt azt mondta: nem tudja, hogy Csatáry Lászlónak kézbesítették-e az idézést, mivel védencével a kijelölése óta nem sikerült felvennie a kapcsolatot.

A kassai bíróság szóvivője a további lépésekkel kapcsolatban azt mondta: ha a bírósághoz kézbesítetlenül érkezik vissza az idézést tartalmazó, június derekán küldött ajánlott levél, kéréssel fordulhatnak az ügyben illetékes magyar bírósághoz, hogy biztosítsa az idézés kézbesítését. Ha a kézbesítés után Csatáry László úgy dönt, hogy nem vesz részt a tárgyaláson, a bíróság már távollétében is döntést hozhat az ügyében. Várhatóan néhány hét telik el addig, amíg a kassai bíróság az idézés kézbesítése körüli dolgokat tisztázni tudja, és dönthet arról, mikorra tűzi ki a tárgyalás új időpontját - tette hozzá a szóvivő.

A csütörtökön elnapolt nyilvános ülésen többek között arról dönthettek volna, hogy Csatáry Lászlónak melyik büntetés-végrehajtási intézetben kellene letöltenie a rá kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést. Ennek előzménye, hogy a kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a kassai Népbíróság 1948-ban Csatáry László ellen "fasiszta megszállás és kollaboráció" miatt hozott halálos ítéletét. A Népbíróság eredeti ítéletét azért minősített át a kassai ítélőtábla, mert a hatályos szlovák jogrend nem számol halálbüntetéssel, és így az egykori ítélet csak így vált "végrehajthatóvá."

A kassai kerületi bíróság által márciusban megváltoztatott ítélet eredetijét a főként "politikai bűncselekményekkel" foglalkozó kassai Népbíróság hozta. Az 1948. június 8-án - egynapos perben - meghozott ítélet "fasiszta megszálló és kollaboráció" bűntettében találta bűnösnek és ítélte halálra Csatáry Lászlót.

(MTI)