Mindkét magyar párt bejutna a parlamentbe!

2013. július 12. - 12:56 | Belföld

Az MVK ügynökség legújjabb közvéleménykutatása szerint a Magyar Közösség Pártja (MKP) is bejutna a parlamentbe, ha most júliusban tartanák a választásokat. Velük ellentétben az SDKÚ-DS 4,7 százalékos támogatottsággal kiszorulna a törvényhozásból, ahogy a liberális SaS is.

Mindkét magyar párt bejutna a parlamentbe!

Az előrehozott választást magabiztosan nyerné a Smer-SD, őket a szavazók 44,3 százaléka támogatná. A második legerősebb parlamenti párt a konzervatív KDH lenne 9 százalékos eredménnyel. A rangsorban őket követné Daniel Lipšic pártja, az Új Többség (NOVA) és az Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek (OĽANO), mindkét tömörülés 7,5 százalékos támogatottsággal rendelkezne.

A Híd 7 százalékos eredményt érne el, és a parlamentbe bekerülne 5,1 százalékos eredménnyel az MKP is.

A parlamenti küszöböt nem érné el a jobboldali SDKÚ-DS (4,7 százalék), valamint a nacionalista SNS és a liberális SaS is csupán 3,9 százaléknyi szavazatot kapna.

A Robbert Fico vezetése alatt álló Smer-SD kényelmes többséggel tudna kormányozni, 82 mandátumot szereznének a felmérés alapján. A KDH-nak 17 képviselője lenne, Lipšicék és Matovičék egyaránt 14 embert küldhetnének a parlamentbe, 13 parlamenti képviselővel rendelkezne a Híd, 10-el pedig az MKP.

A közvélemény-kutatást 1077 válaszadó bevonásával július 2. és 8. között végezték. A kérdés így hangzott: "Melyik pártra szavazna, ha ma tartanák az előrehozott parlamenti választásokat?". A válaszadók 11,8 százaléka nem venne részt a választáson, 22,7 százalékuk pedig nem tudta, hogy kire szavazna, vagy hogy egyáltalán elmenne-e szavazni.

(sita/parameter)

Címkék: felmérés, MVK, MKP, Most-Híd