Štefan Harabin szerint kell a 14. havi fizetés a bíróknak

2013. július 18. - 18:22 | Belföld

A Szlovák Bírók Szövetségének elnöke, Dana Bystrianska, illetve a Bírói Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Štefan Harabin sem ért egyet a bírók fizetésének csökkentésével, amely a 14. havi fizetés megszüntetésével valósulna meg.

Štefan Harabin szerint kell a 14. havi fizetés a bíróknak

Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter szerint erre a kérdésre nem ezekben a napokban adnak választ, ráadásul egy ilyen lépéshez kellene a kormány és az igazságügyi miniszter támogatása is.

Tomáš Borec úgy véli, hogy ez a téma majd a költségvetés összeállításánál kerülhet szóba.

"Amit a fizetéseinken megspórolnának, az a szlovák gazdaságot nem menti meg" - jegyezte meg Bystrianska. Harabin egyszersmind rámutatott az alkotmánybíróság korábbi vonatkozó döntéseire, melyek szerint a bírók fizetésének csökkentése alkotmányellenes. "Nem tudom, miért kellene olyan útra lépnünk, amelyről már előre látjuk, hogy alkotmányellenes" - szögezte le.

Bystrianska a bírói fizetések témáját beterjesztette a Bírói tanács ülésére is. Érvelése szerint azért, mivel a bírókat senki sem képviseli - "nem lehetnek politikai párt tagjai, nem sztrájkolhatnak, tehát nem képviselhetik nyilvánosan nézeteiket". Úgy véli, ez az a szerv, amely kimondhatja, hogy a bírók nem vállalkozhatnak, ennélfogva a bírói fizetésük az egyetlen juttatásuk.

Harabin azzal is érvel, hogy nem a bírók okozták a válságot - sem nyugaton, sem keleten, és éppen ezért nem is kell azért felelősséget vállalniuk.

SME/para