Spišiak mellett Kaliňákot is perli Mello miatt a saját beosztottja

2013. július 25. - 09:58 | Belföld

A vezető beosztású rendőrök már nem csak Jaroslav Spišiakkal, de a belügyminisztériummal is pereskednek.

Spišiak mellett Kaliňákot is perli Mello miatt a saját beosztottja

A belügyminisztérium felügyeleti főosztályának jelenlegi vezetője, Ivan Ševčík, az országos rendőrkapitány első helyettese, Milan Lučanský és a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal egykori igazgató-helyettese, Jozef Mičieta 300 ezer euróra perlik Jaroslav Spišiak korábbi országos rendőrfőkapitányt a Karol Mellóval kapcsolatban tett, őket is érintő kijelentései miatt.

"Amíg ők a rendőrségnél voltak, Mello folyamatosan szökésben volt. Amikor távoztak, sikerült elfognunk" - állította korábban Spišiak. Mello jelenleg is szökésben van - miután egy bírósági eljárásbeli hiba miatt szabadlábra helyezték, Belizébe szökött, amely államnak nincs kiadatási egyezménye Szlovákiával, így az egykori maffiózó, akit több gyilkossággal is vádolnak, a tengerparton élhet mint hal a vízben.

Az ügyben ugyanakkor már nemcsak Spišiakot perlik, hanem a Privigyei Járásbíróságon már a belügyminisztériumot is. A bíróság szóvivője, Roman Tarabus közlése szerint ez a panasztevő indítványára történt, aki Ševčík volt - így valójában saját munkáltatóját perli.

E héten kellett volna lennie az utolsó tárgyalásnak, amelyet azonban elnapoltak, Ševčík jogi képviselője elmondása szerint peren kívüli megegyezésre törekszenek. A tárgyalás tényét megerősítette Spišiak is.

Robert Kaliňák a Sme kérdésére, hogy helyénvalónak tartja, hogy Ševčík a minisztériumát is perli, nem válaszolt.

Szóvivője, Ivan Netík közölte, hogy a minisztérium fellépése a Ševčík és Spišiak közti tárgyalás eredményétől függ majd.

Ševčík mellett Mičieta is perli a belügyi tárcát. Ő már nem dolgozik a rendőri testületnél, ellenben Tom Nicholson oknyomozó újságíró blogjában közöltek szerint a szlovák titkosszolgálat (SIS) vezető munkatársa.

A SIS nem reagált a Sme kérdéseire, a belügyi szóvivő közlése szerint viszont még nem született egyezség közte és a tárca között.

A három rendőrtiszt több médiaterméket is beperelt, amelyek átvették Spišiak kijelentését. A SME, a Nový Čas és a .týždeň esetében azonban vissza is vonták a panaszt egy egyezség alapján. A Plus 7 dní és a Markíza azonban nem kommentálta, hogy is áll a perük.

A rendőrtisztek korábban kijelentették, hogy az ő munkájuknak köszönhetően sikerült vádat emelni Mello ellen több ügyben.

A polgári per mellett büntető feljelentést is tettek a volt rendőrkapitány ellen, melyet követően a Legfőbb Ügyészség rágalmazás ügyében vádat emelt Jaroslav Spišiak ellen. Spišiak elmondása szerint tavaly augusztusban hallgatták ki, azóta nem hallott az ügyről.

SME/para