A bankok kapzsisága miatt drága a jelzáloghitel Szlovákiában?

2013. július 29. - 10:09 | Belföld

Soha nem volt még Szlovákiában ilyen olcsó, vagy alacsony kamatú a jelzáloghitel. Az ország bankjai ennek ellenére a legmagasabb kamatokat számítják föl nemzetközi összehasonlításban – írja a Pravda.

Ezen a tényen mit sem változtatott, hogy az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkentek a jelzáloghitelek kamatjai. Jelenleg a lakásvásárlási jelzáloghitelek esetében bizonyos esetekben 3 százalék alá estek a kamatok, a bankok viszont deklarálták, hogy a válság miatt további csökkenésre nem lehet számítani.

Ha most egy pozsonyi 1 800 eurós havi bevétellel rendelkező család 100 ezer eurós kölcsönt szeretne felvenni egy háromszobás lakás megvásárlására, lehet, hogy csak az átlagos kamatszintet tudja megközelíteni, ami Szlovákiában 4,93 százalék. A havi törlesztőrészlet így 660 euró, ami azt jelenti, hogy 20 év alatt tulajdonképpen 158 ezer eurót inkasszál a hitelintézet.

A szlovákiai helyzetnél csak a ciprusi rosszabb e tekintetben. Paradox módon a komoly gazdasági gondokkal küzdő, az EU-mentőcsomagból működő Portugáliában a fent említett 100 ezer eurós jelzáloghitel húsz év alatti törlesztése mindössze 116 ezer euróval terheli meg az ügyfelet. A portugáliai jelzáloghitel-kamat ugyanis mindössze 1,47 százalék, tehát a családnak a szlovákiai 660 euróval szemben csak havi 482 eurójába kerül a jelzáloghitel.

A szlovákiai bankok azt állítják, hogy nem adhatják olcsóbban a kölcsönt, mint amennyiért az állam hitelez. Portugáliában azonban egyáltalán nem érvényes ez a szabály. A drága szlovákiai jelzáloghitelek arról tanúskodnak, hogy nincsen kellő konkurencia a hitelpiacon.

„A Szlovákiában működő bankok jelenleg csak a nyereségük rovására csökkenthetnék a jelzáloghitel-kamatokat, ami aligha feltételezhető – jelentette ki Maroš Ovčarik pénzügyi elemző.

Tovább árnyalja a képet, hogy míg a 10 éves futamidejű portugál állampapírok kamatszintje meghaladta a kritikus 7 százalékot, a szlovák kormány most 2,5 százalékos kamattal tud hitelezni. Ráadásul a bedőlt hitelek aránya sem magasabb Szlovákiában, mint több olyan országban, ahol jóval alacsonyabbak a jelzáloghitel-kamatok.

Pravda/para