Kaliňákék ősszel véglegesítik az új választási törvényt

2013. július 30. - 16:11 | Belföld

Új, átfogó, az eddigi szabályokat egy keretben összefoglaló választójogi törvényt készít elő a belügyi tárca.

Kaliňákék ősszel véglegesítik az új választási törvényt

A jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt álló jogszabály néhány részletéről kedden tájékoztatta a média képviselőit Robert Kaliňák belügyminiszter Pozsonyban. "Ez egy nyitott törvény, mi pedig nyitottak vagyunk a párbeszédre. (...) Feltételezzük, hogy a jogszabály még bizonyos változtatásokon fog átesni, a legnagyobb változtatások pedig a parlamentben várhatók" - mondta Kaliňák.

Az új jogszabály, amelyet a szaktárca tervei szerint már ősszel véglegesíthetnek, bevezetné a kampányszámlát, változtatna a kampányokra felhasználható pénzösszegek maximumain, valamint részben visszaállítaná a kampánycsend intézményét.

Kaliňák elmondta: a jogszabályt tavaly ősszel kezdték formába önteni, s bár annak készítése során letettek arról az elképzelésről, hogy teljes mértékben, rendszer szinten változtassák meg a választójogot, a törvény sok újítást hoz majd. A törvényjavaslatot várhatóan már augusztusban jóváhagyja a kormány, de a részletek a belügyminiszter szerint még ezt követően is változnak majd.

Kampány, te pénznyelő

A miniszter közlése szerint az új jogszabály egyebek között a választási kampányok jobb ellenőrizhetősége és átláthatóbbá tétele érdekében vezet be változtatásokat. Ezek egyike a pártok, illetve egyéni jelöltek kampányköltségeit tételesen rögzítő kampányszámla bevezetése lenne. Minden, a kampánnyal összefüggő költséget erről a számláról kellene téríteniük a választásokon részt vevő pártoknak és egyéni jelölteknek, különben büntetéssel kell számolniuk.

A belügyminiszter ilyen kólásüveget kapott a keddi sajtótájékoztatón... (Fotó: sme.sk)

Új elem, hogy maximálnák a kampányok során felhasználható pénzek összegét is. Robert Kaliňák az államfőjelöltek által felhasználható pénzügyi keret módosítását említette: ez a jelenlegi 130 ezer euróról félmillió euróra emelkedne a javaslat szerint.

A jogszabály több, a választásokkal összefüggő takarékossági intézkedés bevezetésével is számol, ezek egyike a választási bizottságokat érinti. A jelenlegi szabályozás szerint ezekbe az előző parlamenti választásokon legalább 3 százalékos támogatottságot szerző párt tagot delegálhat, a változtatás szerint a jövőben a választási bizottságok tagjainak csak egy része lenne jogosult arra, hogy tevékenységéért pénzdíjazásban részesüljön. Kaliňák elmondása szerint ezzel 800 ezer eurót lehetne megspórolni a parlamenti választások során.

Kampánycsend, hogy legyen mit megsérteni...

A választójogi törvény a néhány éve megszüntetett kampánycsend intézményének visszaállításával is számol. Az erre vonatkozó szabályozás részletei még nem teljes mértékben ismertek, a belügyminiszter tájékoztatása szerint azonban az már biztos, hogy a választások napja előtt néhány nappal nem szabad majd nyilvánosságra hozni új közvélemény-kutatási eredményeket, e tekintetben egyelőre a 14, illetve 21 napos határidő merült fel. "A közvélemény-kutató intézeteknek nem szabad a politikai harc részévé válniuk" - indokolta a változtatást a belügyminiszter.

Hozzátette: a választások előtti, 48 órás kampánycsend visszaállításával is számolnak. "Úgy gondolom, hogy a kampánycsend hozzájárult a fair választásokhoz" - mondta Robert Kaliňák.

(MTI/parameter)