A Híd nem ilyen választási törvényt akar

2013. augusztus 9. - 15:13 | Belföld

Mai sajtótájékoztatóján Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője elmondta: a belügyi tárca a választási kampányról és a választójog érvényesítésének feltételeiről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslata derült égből villámcsapásként ért mindenkit. A legjobb az lenne, ha ezeken a törvényeken az ellenzékkel együtt dolgoznának - közölte a Paraméterrel a Híd sajtóosztálya.

„A törvényjavaslatok benyújtását rosszul időzítették, mégpedig a nyári szabadságok idejére. A tárcaközi egyeztetés rövid ideig tartott. A törvények zavarosak, a céljuk homályos“ - jelentette ki Gál Gábor. A minisztériumi javaslatok túlmennek azon a kereten, amit a közvélemény a pártok finanszírozásával és a kampánnyal kapcsolatosan elvár. „Miért ez az időzítés? Hogy kevesebb legyen a hozzászólás? Még így is elég sok megjegyzés érkezett“ - állapította meg és hozzátette, hogy a törvény megalkotásával ugyancsak siethettek, mert ellentmondások is fellelhetők bennük. Gál úgy látja, a törvényt igencsak testre szabták annak érdekében, hogy egyeseket előnyben részesítsenek mások kárára.

Átlátható kampány- és pártfinanszírozást!

A választásokról és a politikai pártokról szóló törvényeknek Gál szerint azt kellene szolgálniuk, hogy a párt- és a kampányfinanszírozás átláthatóvá váljon. „Azaz nemcsak a kampánynak – ahogy ezt a minisztérium javasolja -, hanem a pártok valamennyi tevékenységének átláthatóvá kell válnia“ - figyelmeztetett a politikus. Biztosítani kell szerinte a pártok finanszírozásának hatékony ellenőrzését, hogy a politikai verseny korrekt legyen és a jelöltek azonos feltételekkel szállhassanak harcba a szavazatokért. „És ebben látom a legnagyobb problémát. A javaslatok nem térnek ki a legégetőbb problémákra, nem érintik a pártok ellenőrzését. Nevetséges, hogy a finanszírozás ellenőrzésének feladatát a pénzügyminisztériumra bízzák, amely tovább delegálhatja azt a járási hivatalokra. Ez nem más, mint egy rossz vicc” - mondta Gál Gábor.

Csak egy pozitív rendelkezést tartalmaz

Az egyetlen jó pont a minisztériumi javaslatokat tekintve Gál szerint az átlátható számlák bevezetése. Másfelől a törvények a kampánycsend fenntartásával számolnak, ami Gál Gábor szerint teljesen értelmetlen. „Egyszerűen ellenőrizhetetlen. A törvény a tisztességes pártokon és jelölteken veri el a port,“ tette hozzá.

A Híd pénteken benyújtja a parlamentbe saját javaslatát, amely kitér a pártok és a kampány finanszírozására, a pártfinanszírozás ellenőrzésére és szankciókat vezet be. A javaslatot az SDKÚ-DS és a KDH is támogatja. A Híd javaslata három területre terjed ki – a pártok finanszírozására, valamennyi választásra, valamint az Állami Számvevőszék (NKÚ) és a nyilvánosság általi ellenőrzésre. A pártok minden egyes választásra vonatkozóan választási alapot hoznának létre. Ebből fedeznék a kampányköltségeket. Az alapot különválasztanák a működési költségektől, hogy világos legyen, miből finanszírozza a párt a kampányát. Az egyes jelölteknek is lenne választási alapjuk, amennyiben önálló kampányt kívánnak folytatni. A javaslat szerint minden adományt és annak összegét nyilvánosságra kellene hozni. A Híd javaslatának legfontosabb intézkedése azonban az, hogy bevezeti a pártok finanszírozásának ellenőrzését a számvevőszék és a nyilvánosság által.

Továbbá megerősíti a számvevőszék hatásköreit, amely a pártok törvény szerinti valamennyi tevékenységét jogosult lesz ellenőrizni. Ha súlyos törvénysértésre kerül sor, a számvevőszék javaslatot tehet a párt feloszlatására. A könyvvizsgálónak kötelezően jelentést kell tennie a számvevőszék számára, ha tudomására jut bármilyen törvényellenes magatartás. Módosításra kerülne a Büntetőtörvénykönyv is, amely egy új bűncselekményfajtát vezet be, mégpedig az illegális pártfinanszírozás bűntettét.

(para)