Mikolajnak és Jurzyczának is van vaj a fején

2013. augusztus 10. - 11:57 | Belföld

Hasonló hiányosságok voltak Ján Mikolaj és Eugen Jurzycza minisztersége alatt az oktatásügyi minisztériumban, mint amilyeneket nemrég állapítottak meg a Dušan Čaplovič által vezetett minisztériumban.

Mikolajnak és Jurzyczának is van vaj a fején

Az oktatásügyi minisztérium 2011 augusztusában, amikor Eugen Jurzycza volt a miniszter, egy olyan szerződést írt alá, mely alapján a vállalkozónak 2011 októbérig rekonstruálni kellett egy parkolót, garázst és egy kazánházat 87 ezer euróért. Októberben a szerződéshez egy függelék került, melyben az állt, hogy az eredeti ár 43 600 euróval emelkedett, tehát a végleges összeg több mint 131 ezer euróra jött ki.

Az, hogy ezek a munkálatok szükségesek-e voltak, a könyvvizsgálók szerint nem bizonyították semmilyen szükséges dokumentummal, ezért megsértették a pénzügyi fegyelmet 131 035,87 euró értékben. Eugen Jurcycza szerint ez az összeg nem volt eltúlozva, s szerinte a könyvvizsgálók csak egyes dokumentumokat hiányoltak. „Ez nem az az eset, hogy el nem végzett munkáért lettek kifizetve a pénzek, vagy hasonló. Ez egy olyan eset, ahonnan hiányzott néhány szükséges dokumentum“ – mondta az egykori oktatásügyi miniszter.

A könyvvizsgálók a 2010-es, 2011-es és 2012-es évet vizsgálták, amikor is az említett három miniszter állt a minisztérium élén, s mely során mindannyiuk külső jogi szolgálatokat vett igénybe, ezzel megszegték a költségvetésről szóló szabályokat és 31 298,25 euró közpénzt pazaroltak el, ezért megsértették a pénzügyi fegyelmet“ – jelentették ki az ellenőrök.

Jurzycza Čaplovičot kritizálta azzal kapcsolatban, hogy 2 ezer euró értékben vásároltatott drága konyakokat és borokat. Itt is a pénzügyi fegyelem megszegését állapították meg a könyvvizsgálat során. A hírek szerint Jurzycza a könyvvizsgálati vizsgálat alapján stresszoldó labdákat vásárolt az alkalmazottainak több mint 570 euróért. A könyvvizsgálóknak nem tetszett az, hogy a labdákat reprezentációs célokra felhasználandó tárgyakként jelölte meg a minisztérium, miközben ajándékokról volt szó.

Mikolaj nem kritizálja a jelenlegi minisztert, mert szerinte azok a tanárok, akik virágcsokrokat kapnak a minisztériumtól, megérdemlik azt egy drága virágüzlettől. Mikolaj azt mondta, hogy abban az időszakban, amikor ő volt a miniszter, csak egy 300 eurós számla nem volt teljesen rendben.

Az oktatásügy jelenlegei vezetése azt állítja, hogy a szabályok többségét a mostani miniszter elődei szegték meg.

sme/para