Megbízott személy látja el a kisebbségi kormánybiztos feladatát, míg nem találják meg A. Nagy utódját

2013. augusztus 14. - 12:49 | Belföld

Igor Federič, a kormányhivatal vezetője egy függelékkel egészítette ki a kisebbségügyi kormánybiztosi funkció alapszabályát.

Megbízott személy látja el a kisebbségi kormánybiztos feladatát, míg nem találják meg A. Nagy utódját

E függeléket szerdán jóváhagyta a kormány. Eszerint a kormánybiztos feladatait az új kormánybiztos kinevezéséig egy megbízott személy látja el. Eddig Mária Jedličková volt e megbízott személy.

Federič ezzel A. Nagy László lemondására reagál, amelyet június 5-én jelntett be, a kormány pedig egy hétre rá el is fogadta. A javaslat lehetővé teszi, hogy a kormánybiztos feladatait egy megbízott személy lássa el, egyúttal létrehoz egy ideiglenes mandátumot a kormány emberjogi és kisebbségügyi tanácsában.

A kisebbségi kormánybiztos egyúttal a parlament kisebbségügyi bizottságának elnöke, nélküle így nem hívható össze a testület, amit viszont a függelék szintén megold.

Már több mint két hónapja nem tölti be senki kisebbségügyi kormánybiztosi funkciót. A kormány közlése szerint a kisebbségeknek nincs mitől tartaniuk, mivel az adminisztratív teendőket a hivatal továbbra is ellátja, ami a kisebbségi kulturális támogatások ügyében benyújtott kérvényeket illeti.

Néhány héttel ezelőtt az Új Szó napilap írt arról, hogy Pfundtner Edit, a Híd korábbi parlamenti képviselője lehet az új kormánybiztos. Pfundtner azonban erre úgy reagált, hogy nem kapott semmilyen felkérést ez ügyben a kormányhivataltól. Az értesülést nem erősítette meg, de nem is cáfolta Beatrice Szabóová kormányszóvivő.

A. Nagy László azt követően nyújtotta be lemondását, miután az őt jelölő Híd párt erre felszólította. A Híd pedig azt követően cselekedett így, hogy a Smer-többségű parlament elutasította a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását, amellyel összhangba hozták volna a vasúti törvénnyel, és lehetővé vált volna a helységnevek kisebbségi nyelveken történő kiírása a vasúti állomásokon. A. Nagy már akkor hivatala egyik kulcsfontosságú próbájaként nevezte meg a vasúti táblák ügyét, amikor elfogadta a kinevezését.

SITA/para