Nem vehetik majd meg kilóra választót?

2013. augusztus 14. - 14:12 | Belföld

Ha a parlament elfogadja a kormánypárt választásokkal kapcsolatos törvényjavaslatát, a törvény jövőre érvénybe lép.

Nem vehetik majd meg kilóra választót?

A politikai pártok maximum három millió eurót költhetnek el kampányra, a köztársaságielnök-jelöltek fél millió eurót,a független megyefőnök-jelöltek 250 ezer eurót, ugyanennyit Kassa és Pozsony polgármester-jelöltjei.

Mindannyiuknak kötelességük lesz nyilvánosságra hozni, hogy mennyibe került a kampányuk, s hogy kitől kapták pénzt. A törvény bevezetné az ún. transzparens számlákat is, melyek láthatóak leszenk a nyilvánosság számára is. Ez azt jelenti, hogy a politikai pártoknak külön számlát kell nyitniuk a bankban minden egyes kampány idején, s a számlaadatokat nyilvánosságra kell hozniuk az interneten. A webhely címéről , ahol az adatok hozzáférhetőek lesznek, értesítenie kell a pártoknak a pénzügyminisztériumot.

A törvényjavaslatban az is bennne áll, hogy az objektivitás miatt a közvélemény-kutatások eredményeit csak is a választások előtt 21 nappal lehetne nyilvánosságra hozni, s megint érvénybe lépne a 48 órás moratórium a választások előtt, tilos lenne a kampány ebben a két napban.

Ha a pártok megszegnék a szabályokat a kampány során, akár 300 ezer euró büntetést is kiróhatnának rájuk az új törvény szerint, a köztársaságielnök-jelöltekre 50 ezer eurót és a független jelöltekre pedig 10 ezer eurót.

A törvény számolna a választási komissziókban lévő személyek számának csökkentésével is, egyesítenék a szavazólapokat minden választásra, melynek átvételekor alá kéne írni egy papírt.

Minden egyes választást a jövőben egy törvénnyel akarja szabályoznia a kormánypárt, ez vonatkozni fog a parlamenti választásokra, az európai parlamenti választásokra, a köztársaságielnök-választásra, a köztársasági elnököt visszahívó népszavazásra, a megyei választásokra és a referendumokra.

Referendum során az emberek szavazhatnak majd a postán keresztül is, ami a parlamenti választásokra is vonatkozik. Szavazáskor már csak karikázni szabad majd, törvényszegésért pedig pénzbüntetés is járhat.

sme/para