Senki nem ajánlja az Egyiptomba utazást

2013. augusztus 15. - 17:20 | Belföld

A Satur utazási iroda az egyiptomi biztonsági helyzetre való tekintettel - egyelőre szeptember 8-ig - törli minden repülős utazását, melyek célállomása Hurghada, Marsa Alam, vagy Makadi Bay repülőtere.

Senki nem ajánlja az Egyiptomba utazást

Azok a kliensek, akik nem szeretnének utazni más helyszínre és felmutatják érvényes utazási szerződésüket, visszakapják az egész korábban befizetett pénzösszeget.

Aki például szeptember 1. utáni indulással foglalta le utazását, annak a Satur munkatársai azt ajánlják, várjanak egy hetet, és az iroda illetékesei időben tájékoztatják őket arról, hogy változott-e már a biztonsági helyzet az országban.

A beválalósabb ügyfelek egyébként saját felelősségre az utazások törlése ellenére is elutazhatnak az észak-afrikai országba, de biztonságukért az utazási iroda nem tud kezeskedni.

Annak ellenére, hogy az említett repülőterek környékén és az üdülőhelyeken nyugalom van, a nagyobb városokból pillanatok alatt átvándorolhat a feszültség a kisebb helyekre is. "Utazási irodánk nem tudja garantálni az ügyfelek nyugalmas kikapcsolódását" - mondta a Satur szóvivője.

Több utazási iroda is törölte egyiptomi utazásait, köztük a Hydrotour és a Koala Tours is, de például a Kartago Tours ügyfelei elutaznak Egyiptomba. "A hajós utakat nem töröltük, de a szituációt folyamatosan monitorozzuk és konzultálunk az illetékesekkel" - nyilatkozta szóvivőjük.

A külügyminisztérium sem ajánlja a szlovák állampolgároknak, hogy Egyiptomba utazzanak, tekintettel arra, hogy Kairóban szerdán nagyon megromlott a biztonsági helyzet. A demonstrálók többször találkoztak a rendőrökkel, ezek az összecsapások pedig gyorsan átterjedtek a főváros többi részére is. A helyzet több nagyobb városban is nyugtalan, a külügyi tárca nem ajánlja Alexandriát, Szuezt és Luxort sem.

Csütörtökön a Muzulmán Testvériség hívei egy gízai kormányépületet ostromoltak meg.

Akik jelenleg az országban nyaralnak, azoknak a minisztérium azt ajánlja, maradjanak hotelekben és azok közelében, kerüljék az esetleges demonstrációkat és a nagyobb embertömegeket, valamint kövessék a helyi hatóság utasításait.

(sita/parameter)