Ugyanannyi a jobboldali szélsőséges Szlovákiában, mint Magyarországon

2013. augusztus 15. - 15:39 | Belföld

Szlovákia lakosságának mintegy 11%-a a jobboldali szélsőségesek potenciális támogatója - derül ki egy felmérésből.

Ugyanannyi a jobboldali szélsőséges Szlovákiában, mint Magyarországon

A 26 európai országot vizsgáló felmérés szerint ezzel Szlovákia a 6-9. pozíciót foglalja el Portugáliával, Horvátországgal és Magyarországgal együtt. Ezt a négyest csak öt ország előzte meg, ahol a teljes lakossághoz viszonyítva magasabb a jobboldali szélsőségesek támogatóinak aránya.

Görögország 33 százalékkal az első, Ukrajna 19-cel a második, Bulgária 18-cal pedig a harmadik. Litvániában 13%, míg Cipruson 12% támogatja a radikálisokat.

Ezekkel az adatokkal szolgált a DEREX (Demand on Right-Wing Extremism - A jobboldali szélsőségesek iránti kereslet) elnevezésű felmérés. A nemzetközi projektet a magyar Political Capital Institute koordinálja. Szlovákiában a felméréseket az IVO társadalomkutató intézet végzi, amely közzétette az elemzést. Az indexet kétévente mérik, a mostani a 2010-2011-es időszakot vizsgálta.

Grigorij Mesežnikov, az IVO munkatársa szerint a projekt igazolja, hogy Szlovákia azon európai országok közé tartozik, amelyekben a jobboldali szélsőséges eszmék fontos tényezőt jelentenek belpolitikai téren. Hozzátette, hogy az ilyen nézetek iránti igény egyáltalán nem elhanyagolható. "Szerencsére ennek a keresletnek nem felel meg a politikai szereplők kínálata" - közölte. A 2006-2007-es, valamint a 2008-2009-es szlovákiai index ugyanakkor még 6,1 és 6,6%-os volt.

Az IVO intézet július végén elvégzett egy felmérést arról is, hogy az emberek hogyan állnak az összeesküvés-elméletekhez. Ennek eredményei alapján a lakosság 63%-a úgy gondolja, hogy nem a kormány irányítja valójában az országot, és nem tudjuk, ki mozgatja a szálakat a háttérben. Csak 25% azok aránya, aki ezzel nem ért egyet. A felmérésből kiderült az is, hogy a Smer-választóinak mintegy fele is amellett van, hogy nem a Robert Fico vezette kormány irányít.

SITA/para

Címkék: szélsőségesek