Amerikai jelentés: Külföldi nőket kényszerítenek munkára Szlovákiában

2013. augusztus 18. - 13:59 | Belföld

"Előkelő" helyet foglal el Szlovákia az amerikai külügyminisztérium emberkereskedelemmel foglalkozó jelentésében.

Amerikai jelentés: Külföldi nőket kényszerítenek munkára Szlovákiában

A jelentés szerint ukrajnai, moldovai, romániai, bulgáriai nőket, valamint valószínűleg vietnami férfiakat és nőket is dolgoztatnak Szlovákiában - ez áll az amerikai külügyminisztérium emberkereskedelemmel foglalkozó értékelő jelentésében, amit évente kiadnak. A dokumentum szerint Szlovákia forrás-, tranzit- és célországa is az emberkereskedelemnek. "A külföldi állampolgárok, főleg románok számának megnövekedése azok körében, akik az utcán kéregetnek, az emberkereskedelem létét jelzi" - állítja a jelentés.

Szlovákián keresztül szállítanak a volt Szovjetunió országaiból nőket, ahol prostitúcióra kényszerítik őket. Tavaly például egy bulgáriai nőt azonosítottak nálunk, akik Németországba terveztek elvinni.

A jelentés szintén ír arról, hogy szlovákiai nők és férfiak nyugati államokban, elsősorban Nagy-Britanniában van kitéve annak a veszélynek, hogy mezőgazdasági vagy építkezési munkára kényszerítik őket. "Szlovák gyerekek gyakran esnek áldozatul visszaéléseknek Nagy-Britanniában. Az olyan országokban, mint Hollandia, Dánia, Németország vagy Szlovénia gyakran esnek szexuális erőszak áldozatául szlovák nők" - írja a szlovák belügyminisztérium saját weboldalán.

A tavalyi évben két szlovák nőt is azonosítottak az Egyesült Államokban, akiket munkára kényszerítettek. Svájcban pedig szlovákiai származású roma gyerekeket, férfiakat és nőket kényszerítenek kéregetésre.

"A szociálisan szegregált vidéki településeken élő romák az emberkereskedelem gyakori áldozatai. Az emberkereskedők, köztük gyakran prominensebb romákkal áldozataikat saját családi és ismerősi köreiken keresztül kutatják fel, miközben elsősorban az egészségkárosultakra vagy az adósságokban úszókra koncentráltak" - áll a belügy jelentésében, amely az Európai Bizottsággal támogatásával elindított idén egy projektet a roma közösség kényszermunkájának megelőzésére.

Az amerikai jelentés 2012. április 1. és 2013. március 31. közti időszakot vizsgálta az emberkereskedelem terén. Az emberkereskedelem ellen folytatott harcról szóló jelentésben immár harmadik éve kerül "előkelő" helyre Szlovákia. A tavalyi évben összesen 40 személyt tartanak nyilván, aki a bűnözés ilyen formájának áldozatává vált.

SITA/para

Címkék: emberkereskedelem