Három kormányvillát újítanak fel egymillió euróból

2013. augusztus 18. - 12:58 | Belföld

A kormányhivatal egymillió eurót fordít három, a kormány által fenntartott szálló felújítására.

Három kormányvillát újítanak fel egymillió euróból

A trencsénteplici Agra villát 270 ezer euróból rekonstruálnák, az ótátrafüredi (Starý Smokovec) Kamzík szállót 404 ezer euróból, míg egy Besztercebányai villát 413 ezer euróból. A kormányhivatal által kezelt épületek felújítási munkálataira három nyilvános közbeszerzést írtak ki.

A trencsénteplici villa régi és új épületének homlokzata is rossz állapotban van. A közbeszerzés tartalmazza a homlokzatok felújítását, a medence feletti tetőszerkezet újjáépítését, az épület előtti terület rekonstrukcióját, egy kilátó megépítését, a parkoló áthelyezését, kerítés építését, illetve növények ültetését.

A tátrai Kamzík villa a nemzeti kulturális örökség része, így a kormányhivatal indoklása szerint annak eredeti formájának lehető legnagyobb részét meg kell őrizni úgy belül, mint kívül. A szálló tetőszerkezetének cseréjét, illetve a mellékhelyiségek és fürdőszobák felújítását, kerítés építését, a meleg- és hidegvizes csővezetékek cseréjét tervezik az említett összegből.

A legtöbb pénzbe a besztercebányai kormányépület rekonstrukciója kerül, itt ugyanis a mellékhelyiségek és fürdőszobák felújítása mellett tervezik az épület teljes hőszigetelését és a villanyvezetékek cseréjét is.

A kormányhivatal a szálláshelyek mellett több épületét is rekonstruálja, például Kassán, Ždiaron, Csorbatón és Pozsonyban.

A hivatal előző vezetése döntött még arról, hogy a kilenc kormányépület évente mintegy egymillió eurós veszteséget termel, és azoknak legalább a felét tervezték eladni. A Radičová-kormány 2011 novemberében döntött az eladásukról, illetve bérbe adásukról, ám a kormányváltás után ebből nem lett semmi.

Radovan Ďurana, az INESS intézet elemzője szerint a kormány nagyon kevés információt nyújt ezen épületek használatáról. Úgy véli, hogy ha az csak a hivatalnokok és családjaik, vagy néhány képzés helyszínéül szolgál, akkor nincs értelme megtartani őket.

SITA/para