1968: "Gašparovič, Paška és Fico a megszállók oldalára állt"

2013. augusztus 22. - 08:47 | Belföld

Ľudovít Kaník (SDKÚ) szerint a három legfőbb közjogi méltóság a Varsói Szerződés Csehszlovákiát megszálló államai mellé állt azzal, hogy nem jelent meg az 1968-as eseményekről való megemlékezésen.

1968: "Gašparovič, Paška és Fico a megszállók oldalára állt"

"Ignorálásukkal Ivan Gašparovič, Pavol Paška és Robert Fico a megszállók és nem az áldozatok oldalára állt. Valójában ezzel jóváhagyják a Varsói Szerződés haderőinek Csehszlovákiába történt belépését" - jelentette ki a parlamenti képviselő.

Kaník szerint azt, hogy a közjogi méltóságok nem jelentek meg az augusztus 21-i megemlékezésen, abban a kontextusban is szemügyre kell venni majd, hogy milyen hévvel fog majd egy hét múlva Robert Fico beszélni Besztercebányán, a Szlovák nemzeti felkelés ünnepén az elnyomásról és a szabadságharcról. "Hazug szavak lesznek azok, ugyanis a kormányfő nem a szabadság oldalán áll" - jegyezte meg Kaník.

Szlovákia 2005 és 2008 között az 1968-as események 162 áldozata családjának fizetett kártérítést, összesen 330 ezer euró értékben - tájékoztatott Petar Lazarov, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa. 2005-ben elmondása szerint a jelenlegi belügyminiszter, Robert Kaliňák tett javaslatot a kártérítésükre, amit a parlament jóvá is hagyott.

Az 1968-as eseményekről több párt és szervezet megemlékezett. Richard Sulík (SaS) állásfoglalásában közölte, hogy 1968-ban idegen hadseregek fosztottak meg a szabadságtól, "ma viszont a közügyekkel szembeni könnyelműség miatt fenyeget ugyanez". Pavol Frešo (SDKÚ) úgy látja, hogy a szabadság, a demokrácia és a jogállam értékeiért folyamatosan küzdeni kell. Elsősorban szerinte pedig azokra kell emlékeznünk, akik életüket adták a demokráciáért folytatott harcban.

Boris Zala (Smer-SD) azt mondta, hogy kötelesséünk emlékezni a 45 évvel ezelőtti események áldozataira, de az egész értelmére is. "Az invázió a szocializmus reformjának erőszakos megszüntetését jelentette. Éppen ma, a hosszantartó gazdasági és szociális válság idején, egyértelműen kimondhatjuk, hogy ez a projekt továbbra is nyitott. Éppen ezért az 1968-as események nemcsak a politikusok akkori generációja számára fontosak, de kihívást jelentenek a mai politikai generációk, elsősorban a szocializmus eszméjéhez közel állók számára is" - jelentette ki.

SITA/para