BRÜSSZEL: Biztosan büntetést kapunk, ami akár több száz millió eurós is lehet

2013. augusztus 22. - 07:56 | Belföld

Akár több száz millió eurós EU-támogatás térítésétől is megfoszthatja Szlovákiát Brüsszel.

BRÜSSZEL: Biztosan büntetést kapunk, ami akár több száz millió eurós is lehet

Szlovákiát fenyegeti, hogy az Európai Bizottság több száz millió eurót nem fizet ki, ami ezáltal az állami költségvetést terhelné. A korrekció mértékéről jelenleg is folynak a tárgyalások.

Ľubomír Vážny, az EU-s alapokkal foglalkozó miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy az Európai Bizottság bejelentette a büntetés tényét, de mint mondta, továbbra is intenzíven tárgyalnak annak mértékéről. "Remélem, sikerül egy 30 és 100 millió euró közti összeget kialkudni" - közölte.

Brüsszel és az alapokból merítő ország rendszerint azt követően egyeznek meg a végösszegről, hogy mindkét fél felsorolta saját érveit. Olyan lehetőséggel azonban egyik fél sem számol, hogy Szlovákia semennyi büntetést nem kap. Vážny szerint elképzelhető, hogy a pénz egy részét már idén téríteni kell, ugyanakkor súlyosabb gondot jelenthet ez a 2014-es költségvetésre nézve.

Az Európai Bizottság szerdán nem nyilatkozott a büntetés teljes összegéről. Állásfoglalásukban annyit közöltek, hogy a közbeszerzések terén hosszú ideje uralkodó problémákról van szó, amelyekről a szlovák szervekkel tárgyalnak.

Vážny reményei szerint Pozsony és Brüsszel szeptemberben meg tud egyezni.

A Sme napilap közlése szerint Brüsszel néhány tenderben foglalt határidőt nehezményez. "Paradox helyzet, hogy a határidők a mi törvénykezésünkkel összhangban vannak, de a Bizottság ezt nem veszi figyelembe" - jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes. Állítja ugyanakkor, hogy a határidőkben mindenki vét, és ez a probléma már 2008 óta fennáll.

A környezetvédelmi minisztérium már jól tudja, mit is jelent a korrekció. Ugyanis az EU által támogatott 36 esetben találtak hiányosságokat, többnyire a községek csatornarendszerének kiépítésekor. Ebből a mintából aztán a teljes operációs programon belüli 7,3%-os hibaarányt számoltak ki, így Szlovákiának 47 millió eurót kellett visszatérítenie.

Szlovákia a programidőszak kezdetétől idén július végéig mintegy 5 milliárd euró értékben merített az EU-s alapokból. Amennyiben az említett 7%-os hibaarány a teljes programra vonatkozna, az kb. 350 millió euróval terhelné Szlovákiát. A korrekció mértéke azonban némely operációs programnál lehet magasabb is, némelynél viszont előfordulhat, hogy egyáltalán nincs szükség rá.

A pénzügyminisztérium adatai szerint 2007-től mostanáig 79 millió eurós korrekcióra került sor. A kérdésre, hogy milyen korrekcióval számolnak az idei vagy a jövő évi költségvetésben, nem válaszoltak.

SME/para