Megszüntetnék a dunaszerdahelyi térfelújítás kivitelezőjének Čaplovičékkal kötött drága bérleti szerződését

2013. augusztus 22. - 11:44 | Belföld

Az oktatásügy alá tartozó intézet 344 ezer euróért bérel helyiséget a YIT Reding cégtől.

Megszüntetnék a dunaszerdahelyi térfelújítás kivitelezőjének Čaplovičékkal kötött drága bérleti szerződését

Az Oktatásügyi Információk és Előrejelzések Intézetének (Ústav informácií a prognóz školstva – ÚIPŠ) a YIT Reding céggel kötött bérleti szerződést, összesen 344 ezer euró értékben, amely annak ellenére továbbra is érvényben van, hogy Dušan Čaplovič (Smer-SD) miniszter a megszüntetésére adott utasítást júniusban. Erre figyelmeztetett Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) parlamenti képviselő. "A pazarlás ezáltal egész nyáron folytatódott" - jegyezte meg.

Beblavý egyúttal felszólította Čaplovičot, hogy végre rakjon rendet a minisztériumánál, és azonnal biztosítsa a drága szerződés felmondását.

Májusban is az SDKÚ képviselője mutatott rá a szerződésre. Figyelmeztetett, hogy az ÚIPŠ egy récsei, ún. Reding Tower II nevű épületben bérelt helyiséget. A szerződés március 1-jétől lépett érvénybe, és 34 hónapra szólt. 440 négyzetméteres helyiségről, valamint négy parkolóhelyről volt szó 344 ezer euróért, ami így 22,78 eurós négyzetméterárat jelent havonta.

Beblavý szerint azonban ugyanabban az időben, ugyanabban az épületben lehetett 12,85 eurós négyzetméterárért is bérelni helyiséget. A képviselő állítja, hogy a kiírt pályázatra heten is jelentkeztek, az intézet mégis a drága ajánlatot fogadta el. Ráadásul a pénzt euróalapokból fizetnék.

Dušan Čaplovič Beblavý első figyelmeztetése után utasításba adta az intézet egy 27 millió eurós projektjének vezetőjét, majd kivizsgáltatták az ügyet, aminek ar eredménye az lett, hogy utasításba adta a szerződés felmondását.

Ayóta azonban két hónap eltelt, és Beblavý közlése szerint a szerződések központi jegyzékében nem jelent meg semmilyen függelék ahhoz, sem bejegyzés arról, hogy azt felmondták volna.

A képviselő érdeklődésére az ÚIPŠ annyit közölt, hogy jelenleg folyamatban vannak a tárgyalások a YIT Reding képviselőivel, ezért bővebb információval nem szolgálhat. Beblavý szerint ebből a nyilatkozatból is világos, hogy a bérleti szerződés továbbra is hatályban van.

SITA/SME/para