Hatalmas botrány az ügyészségen - Őrizetbe vették a volt nyitrai főügyészt!

2013. augusztus 23. - 10:52 | Belföld

A speciális ügyész és a rendőrség már hónapok óta foglalkozik egy magas beosztású személyeket is érintő üggyel - írja pénteki számában a Nový Čas.

Hatalmas botrány az ügyészségen - Őrizetbe vették a volt nyitrai főügyészt!

A napilap szerint az egész ügy alapját egy titkos hangfelvétel képezi, melyen valószínűleg Jozef Mamrák, a nyitrai ügyészség korábbi vezetője egy tanúval arról beszél, hogyan fog kenőpénzért cserébe büntetőeljárást konstruálni gazdasági bűncselekmény ügyében négy férfi ellen. A felvételen Jozef Mamrák szót ejt egy nagytapolcsányi (Topoľčany) cég 2009-es felrobbantását övező botrányról is. A további felvételeken Mamrák meg akarja győzni a tanút, hogy jutalomért cserébe adja át neki a korábbi beszélgetéseikről készült három hangfelvételt. A botrányos esethez az előzetes információk szerint köze van egy bírónak, egy rendőrnek és egy vállalkozónak is.

Jozef Mamrákot - aki 2011 januárjáig vezette a Nyitra Megyei Főügyészséget - csütörtök reggel őrizetbe vették a rendőrök. "A folyamatban lévő nyomozásra való tekintettel az üggyel kapcsolatban nem tudok közelebbi részletekkel szolgálni - közölte Michal Slivka rendőrségi szóvivő.

A Nový Čas birtokába jutott információk szerint Mamrák ellen közhatalommal való visszaélés és korrupció, kenőpénz elfogadása a vád - az érintett események 2008 óta zajlottak.

"A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az említett személyek "megrendelésre" bebiztosították, hogy gazdasági bűncselekménnyel vádolják meg ellenségeiket. Valamint azt is, hogy az említett nagytapolcsányi cég 2009-es felrobbantása ne legyen kellő mértékben kivizsgálva a hatóságok által" - mondta a Nový Čas forrása.

A napilap szerkesztősége megszerezte a szóban forgó hangfelvételeket is, melyek tartalmazzák a botrány egyes szereplőinek megbeszéléseit. Egy további felvételen - mely 2013 elején készült - arról esik szó, hogy az ügyész, Jozef M. a tanútól meg akarja szerezni a rá nézve terhelő hangfelvételeket.

Az ügy vizsgálója a felvételeken gyakran emlegetett Viliam Mišenkát is bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja, az ismert alvilági személy ellen zsarolás és korrupció a vád.

(parameter)