Šebejt és Chmelt is aggasztja, hogy az oroszok bezárták az 1968-as eseményekről megemlékezőket

2013. augusztus 27. - 12:30 | Belföld

František Šebejt és Rudolf Chmelt is nyugtalanítja az orosz rendőrség beavatkozása a moszkvai tüntetők ellen.

Vasárnap tíz tüntetőt vettek őrizetbe az orosz rendőrök Moszkvában. A tüntetők az 1968-ban Csehszlovákia megszállása ellen a Vörös téren demonstráló nyolc személyről emlékeztek meg az események 45. évfordulóján. Az 1968-as tüntetés résztvevői "Értetek és szabadságotokért" feliratú transzparensekkel vonultak az utcára, míg vasárnap az egyik demonstráló, Natalia Gorbanevskaja költőnő pólóján volt ugyanez a felirat. A tüntetés azonban nem tartott sokáig, ugyanis a megkezdése után szinte azonnal megjelentek a rendőrök, és a demonstrálókat elvitték kihallgatásra.

A szlovák parlament külügyi, illetve emberjogi bizottságának Híd párt által delegált elnökei, Šebej és Chmel elégedetlenségét fejezte ki a moszkvai rendőri fellépés kapcsán. Úgy vélik, ma sem szabad elfeledkeznünk Larisa Bogoraz, Konstantin Babickij, Vadim Delanuay, Vladimir Dremljuga, Pavel Litvinov, Natalia Gorbanevskaja, Viktor Fajnberg és Tatjana Bajeva nevéről - ők az 1968-as tüntetés nyolc résztvevője. "A világháború utáni történetünk legsötétebb időszakában ők testesítették meg a reményén annak, hogy a szabadságért folytatott harc nem halt el a megszálló tankok alatt. Nyolcuk közül hét számára hosszú évekig fegyház, száműzetése vagy pszichiátriai intézet jutott" - emlékeztettek.

Sajnálatosnak tartják, hogy az orosz rendőrség őrizetbe vétellel zárta le a megemlékezést, mintha bűntettről volna szó, és az is, hogy magas pénzbírság fenyegeti a demonstrálókat. Véleményük szerint a hatóságok ilyen fellépése azt az érzetet kelti, hogy Oroszország nem gondolta komolyan a bocsánatkérést a megszállásért.

Šebej és Chmel meg van róla győződve, hogy leginább az segítene a két ország kapcsolatainak javításában, ha az orosz politikusok a hőseikről való megemlékezők mellé állnának.

SITA/para