Zsidózott egy Smeres polgármester a Facebookon, megbüntethetik

2013. augusztus 27. - 09:46 | Belföld

Radoslav Vazan (Smer-SD), Korpona (Krupina) polgármestere egy František Kriegelről szóló cikket kommentált meglehetősen negatív felhanggal a Facebookon.

Zsidózott egy Smeres polgármester a Facebookon, megbüntethetik

Az említett cikkben arról írtak, hogy František Kriegel volt az egyetlen tagja a csehszlovák delegációnak, aki nem írta alá 1968-ban az ún. moszkvai protokollt. Az idnes.cz cikke említést tesz Kriegel zsidó származásáról. Azt írják, "a cseh történelem egyik paradoxona, hogy nemzetünk becsületét egy zsidó srác, a stanislawowi Franz Kriegel mentette meg".

"Megint egy hős zsidó, ki más? Ezen a Facebookon mást is lehet dicsőíteni, vagy csak a kiválasztott nemzetet?" - így kommentálta Vazan Juraj Marušiak politológus egy bejegyzését.

A korponai polgármester ezt követően még egy megjegyezést tett, amelyben Izrael mai politikájára utalt. "Nézzék meg a Közel-Keletet, mit tettek körülmetélt barátaink a civilizált országokkal, a civilizáció bölcsőjével."

Vazan kijelentései negatív reakciók sorát indították el, és felháborították a zsidó hitközséget is, amely szerint kétségtelen, hogy antiszemitizmusról van szó.

"Hogy a polgármester urat bosszantja, ha egy zsidó érdemeiről szépen írnak, akkor az antiszemitizmus mintapéldájáról van szó" - jegyezte meg Lucia Kollárová, a zsidó hitközség szóvivője.

Tomáš Zálešák politológus ezt azzal egészíti ki, hogy ez sértés egy olyan ember emléke kapcsán, aki nem mindennapi emberi bátorságról tett tanúbizonyságot. "Annál szörnyűbb, hogy nem sokkal az 1968-as megemlékezések után hangzottak el ezek a kijelentések" - fűzte hozzá. Úgy véli, a politikai pártoknak reagálniuk kell az ilyen történésekre.

Radoslav Vazan pártja, a Smer hétfőn úgy nyilatkozott, semmi közük a polgármester nyilatkozatához. "A Smer egyértelműen elhatárolódik hasonló megnyilvánulásoktól" - közölte Monika Počátková pártszóvivő.

A Smer kerületi szervétől függ, hogy valamilyen módon megbüntetik-e Vazant. Jana Laššáková, a Smer kerületi szervezetének elnöke leszögezte, hogy mérlegelik a fegyelmi eljárást Vazan ellen. Vazannal szeretne beszélni erről Vladimír Maňka megyei elnök is.

A Smerhez hasonlóképpen foglalt állást a Híd párt is, amely Vazant támogatta a polgármester-választáson. "Úgy, ahogy a nacionalizmus minden formáját, az antiszemitizmust is elutasítjuk" - fogalmazott Bugár Béla.

A korponai polgármester később enyhített a véleményén, és hangsúlyozta, hogy az bántja, hogy egyetlen nemzetet a többi fölé emelnek. "Egyértelműen elítélem az antiszemita megnyilvánulásokat, ha valaki így értelmezte az én kijelentésemet, akkor azért elnézést kérek" - mondta.

Dušan Kováč történész úgy vélekedett, hogy a cikk nem Kriegl zsidó származását méltatja, hanem a tettét, éppen ezért magyarázhatatlanul antiszemita a korponai polgármester megjegyzése, és "emellett primitív és kulturálatlan is". "Semmilyen további reakciója nem változtat ezen" - szögezte le.

SME/para