BASTERNÁK-GYILKOSSÁG: Nem újítják meg a 25 évre ítélt Kaluz István perét

2013. augusztus 30. - 16:57 | Belföld

A besztercebányai Specializált Büntető Bíróság elutasította a 25 évre ítélt Kaluz István perújrafelvételi kérelmét Basternák László egykori ógyallai polgármester 2010-ben történt meggyilkolásának ügyében.

BASTERNÁK-GYILKOSSÁG: Nem újítják meg a 25 évre ítélt Kaluz István perét

A bíróság szenátusa megalapozatlannak ítélte a kérelmet. A szenátus elnökének közlése szerint nem kerültek elő semmilyen új bizonyítékok, amelyek okán engedélyezhető volna a per megújítása.

A szenátus döntése azonban nem jogerős, mivel Kaluz fellebbezést nyújtott be, amelyről a Legfelsőbb Bíróság dönt majd.

Basternák Lászlót, aki Ógyalla város főellenőre, Nyitra megyei képviselője és a Magyar Koalíció Pártjának révkomáromi járási elnöke volt, 2010. július 9-én este egy Hubertus típusú sörétes lőfegyverrel ölték meg a háza előtt. Menekülés közben a gyilkosra rálőtt Basternák mostohafia egy Glock típusú pisztollyal. Egy lövés eltalálta az elkövető könyökét.

Kaluz Istvánt 2011. augusztusában ítélték el elsőfokon, majd a Legfelsőbb Bíróság ezt az ítéletet megerősítette novemberben, ezáltal jogerőre emelkedett. Az elsőfokú ítélet szerint megrendelésre gyilkolt.

Kaluz végig azt állította, hogy ártatlan. A sörétes puskán, amelyet a rendőrség a giylkosság helyszínén lefoglalt, nem találták meg az ujjlenyomatát, sem a DNS-ét vagy egyéb rá utaló nyomot. Az elítélt férfi állítja, hogy más lőtt, ráadásul más fegyverrel.

A per-újrafelvételi kérelmét azon információ alapján nyújtotta be, amely már szerepelt az elsőfokú, majd a fellebbviteli bíróság ítéletében is, hogy a gyilkos fegyvert a podbrezovái vasgyárban megsemmisítették. A sörétes puska megsemmisítését pedig egy bizottság felügyelte, amelyben javarészt rendőrök voltak. Kaluz ezzel kapcsolatban köztisztviselői hatalommal való visszaélés címén feljelentést is tett.

A belügyminisztérium nyomozói hivatalának vizsgálata szerint azonban semmi kétely nem merült fel a bizottság munkájával kapcsolatban, és elutasították Kaluz feljelentését.

Hasónlóképp nem járt sikerrel a Breznói Járási Ügyészségen, ahol ebben az ügyben tett panaszt. Javasolta a bizottság tagjainak kihallgatását is, ám a bíróság ennek nem tett eleget.

SITA/para