Az alkotmánybíróságot sürgették, védje meg a kettős állampolgárság intézményének híveit

2013. szeptember 1. - 17:30 | Belföld

Körülbelül száz ember - köztük számos politikus - gyűlt össze vasárnap Kassán az alkotmánybíróság épülete előtt, hogy a kettős állampolgárságot tiltó törvény ellen tüntessnek.

Az alkotmánybíróságot sürgették, védje meg a kettős állampolgárság intézményének híveit

A tüntetést a Kettős Állampolgárásgért Munkacsoport szervezte.

„Úgy véljük, Fico törvénye ellentétes az alkotmánnyal, mert az alkotmányban az áll, hogy akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani az állampolgárságától. Ma van az alkotmány napja, s mi azt szeretnénk elérni, hogy az alkotmánybíróság megvédje a szlovák állampolgárok jogait“ – mondta Boldoghy Olivér, a munkacsoport tagja.

A jelenlegi, kettős állampolgárságról szóló törvényt, melynek alapján elvették a kettős állampolgárságú személyek útlevelét, a Gál Gábor (Híd) vezette képviselői csoport támadta meg az alkotmánybíróságra. Ők azt róják fel, hogy a törvényi rendelkezésben az áll, hogy az a személy, aki felveszi idegen ország állampolgárságát, megsérti a szlovák alkotmányt.

„Az Alkotmánybíróság nem védi meg a szlovák állampogárokat és immár két éve azon töpreng, hogy Fico törvénye alkotmányellenes-e vagy sem“ – mondta Bugár Béla, aki azt is elárulta, hogy 2011-ben arra kérte az alkotmánybíróság elnökét, hogy minél hamarabb adjanak választ erre a kényes kérdésre, ám azóta semmi sem történt. Ugyanígy vélekedik erről Viliam Novotný , az SDKÚ-DS képviselője is. „Azért jöttünk ma ide, hogy felhívjuk az alkotmánybírák figyelmét arra, hogy cselekedjenek. Mondják meg, hogyan lehet ne megoldást találni ebben az ügyben, mely rengeteg embert érint“

„A Szlovák Köztársaság állampolgárai vagyunk, itt fizetünk adót. Ám ha szívünk szerint döntünk, megfosztanak minket a hazánktól“ – panaszkodott az egyik tüntető.

A most érvényben lévő törvényt még Robert Fico előző kormánya fogadta el 2010 nyarán, így reagálva a magyarországi kettős állampolgárságról szóló törvényre, mely megkönnyíti a magyar állampolgárság felvételét.

-tasr/-para-