Elindult a tehetségkutató hetedik évada!

2013. szeptember 3. - 14:24 | Belföld

Szeptember 3-án kezdetét vette az Új Európa Tehetségei elnevezésű támogatási program hetedik évada, a művészetek, tudományok és a sport területén különleges képességekkel rendelkező gyerekek tehetségkutatója, amelyet 2007-től a Közép-Európai Alapítvány (CEF) és a Slovnaft társaság hirdet ki. A tehetséges fiatalok 2013. október 15-ig küldhetik be jelentkezésüket. Részletesebb információk a www.tne.sk oldalon találhatók.

Elindult a tehetségkutató hetedik évada!

Az idei kiírásban a művészetek és a tudományok területén 12-25 éves, a zene terén 10-25 éves, míg a sport területén 8-18 éves tehetségek jelentkezését várják, akár olyanokét is, akik a múltban már támogatásban részesültek.

Az elmúlt évben a CEF és a Slovnaft összesen 47 tehetséget támogatott. Köztük volt a 18 éves Filip Praj, aki idén Szlovákiát képviselte a sportlövő Eb-n, a kategóriájában pedig második helyezést ért el trapban, míg negyediket dupla trapban.

Támogatásban részesült Alexander Světlík is, egy 16 éves srác, aki megdöntötte a legismertebb szlovák úszó, Marcel Géry 200 méteres pillangóúszásban 30 évvel ezelőtt elért rekordját, mégpedig csaknem 3 másodperccel. Eddigi rövid pályafutása során már 22 országos bajnoki címet szerzett, és 51 szlovák rekordot döntött meg úszásban.

A tehetségkutató segítségével tehetett szert a 14 éves Terézia Hledíková saját koncerthegedűre. 2014-ben szólistaként fellép a Zsolnai Állami Kamarazenekarral a 20. Hegedűműhely elnevezésű ünnepélyes rendezvényen.

Ugyancsak támogatásban részesült Ján Bogdan (18) csellista, aki jelenleg már a bécsi egyetem csellista osztályának előkészítő évfolyamát látogatja, tavaly megnyerte a szlovákiai konzervatóriumok versenyét, és a Kassai Állami Filharmonikusokkal koncertezett.

A 15 éves Peter Ralbovský matematikus, aki genetikai algoritmusokkal, hatékonysági és optimalizációs programokkal foglalkozik. Az eddigi rövid kutatói karrierje során már megnyerte a Baltik elnevezésű nemzetközi programozói versenyt Varsóban, illetve Ausztriában is, részt vett a neves Massachusettsi MathPath elnevezésű táborban, valamint elnyerte a pozsonyi főpolgármester elismerését.

Az Új Európai Tehetségei eddigi évfolyamai során összesen 182 fiatal tehetséget díjaztak, közülük 51-et ismételten, mégpedig összesen 385 ezer euróval.

„Rendkívül nagy kár, amennyiben egy fiatal tehetsége anyagi nehézségek miatt nem tud kibontakozni. Éppen ezért támogatjuk őket és figyeljük, milyen sikereket érnek el” – jelentette ki Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója.

„Nagyon nagy felelősséget jelent kihirdetni, hogy a jelentkező tehetséges fiatalok közül ki kaphat támogatást, és ki nem. Éppen ezért mindig ismert művészekből, sportolókból és kutatókból álló szakmai zsűrié döntés joga” – tette hozzá Czuczor Szilvia, a CEF ügyvezető igazgatója.

A múltban a zsűri tagja volt például Peter Lipa énekes, Štefan Svitko motorversenyző, Dušan Tittel és Simon Gyula labdarúgók, Peter Marcin színész, Anatolij Dvurečenskij matematikus, Németh Ilona képzőművésznő, vagy Marián Čekovský énekes és zeneszerző.

-para-