Egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy nagyobb legyen a rend az orvosi várókban

2013. szeptember 4. - 11:29 | Belföld

A Smer-SD támogatásával második olvasatba küldte a parlament Bugár Béla, Nagy József és Bastrnák Tibor törvényjavaslatát, amely az előjegyzett fizetett orvosi vizsgálatokat szabályozná.

A Híd képviselői szerint azért van szükség a törvénymódosításra, mert egyre több páciens panaszkodik, hogy órákat kell várakozni az orvosi rendelő előtt, mert az orvos azokat a betegeket látja el először, akik fizettek az időpontért.

A Híd képviselői szerint azért van szükség a törvénymódosításra, mert egyre több páciens panaszkodik, hogy órákat kell várakozni az orvosi rendelő előtt, mert az orvos azokat a betegeket látja el először, akik fizettek az időpontért.

A képviselők nem az előjegyzett időpontú rendelés megszüntetésére törekednek, csak szabályozni szeretnék azt azon betegek érdekében, akiknek nincs lehetőségük fizetni az időpontért. „Több olyan panaszról is tudunk, hogy a beteg napokig nem tudott bejutni az orvosi rendelőbe, mert mindig megelőzték az előjegyzett betegek. Még felháborítóbbnak tartom, amikor a 9 eurós illeték befizetése nélkül ki sem vizsgálják a beteget, de olyan esetről is hallottam már, hogy az akut esetekben automatikusan előnyt élvező betegektől is elkérték a 9 eurót. Ezt nem lehet civilizált rendszernek nevezni,” – érvel Nagy József képviselő.

Az elsőbbségi ellátásért fizetendő illetéket az 577/2004-es törvény 44-es paragrafusa határozza meg, s annak feltételeit járásonként a Megyei Önkormányzati Kerület rendelete szabályozza. A törvény alapján az orvos csak az arra előre kijelölt rendelési órákon belül fogadhat betegeket előre meghatározott, fizetett időpontú bejelentkezés alapján. Ezeknek az óráknak a száma nem lehet több mint a rendelési idő egynegyede, azaz 25%-a. Az illeték magasságát szintén az egyes megyei önkormányzatok határozzák meg.

“Ezt a problémát sok megyében törvényváltozás nélkül is kiküszöbölték, hiszen a megyei képviselők hatalmában áll - a megyei tiszti orvoson keresztül - a rendelési és az elsődleges kivizsgálások időrendjének jóváhagyása. Hogy például Nagyszombat megyében ez miért nem így van, azt kérdezzék a megyei képviselőktől, akik tétlenül tűrték a sértő eljárást,” - mondta Nagy József, a Híd Nagyszombat megyei elnök-jelöltje, a javaslat egyik beterjesztője.

A Híd szerint a megyei tiszti orvosok gyakran olyan formában hagyták jóvá a rendelési órarendet, hogy annak betartása ellenőrizhetetlen. Az olyan meghatározások, mint a „minden rendelési óra első 15 perce” teszik lehetővé, hogy akár egy előre nem bejegyzett páciens is kaphat helyben időpontot, amennyiben kifizeti érte az illetéket. Ezzel pedig megelőzheti az ott várakozó többi beteget.

A Híd tegnap elfogadott javaslata meghatározza, hogy az előjegyzett betegekre szánt rendelési idő között legalább 2 órán keresztül köteles legyen az orvos fogadni azokat a betegeket is, akik nem fizettek az előre bejegyzett időpontért, illetve hogy az előjegyzett időpontú kivizsgálások továbbra sem haladják meg a rendelési idő 25 %-át.

A Híd azért tartja fontosnak a törvénymódosítást, mert a gyógyszerárak emelkedése mellett a 9 eurós illeték kifizetése sokak számára elérhetetlenné teheti a jogosan járó egészségügyi szolgáltatásokat. Ráadásul azáltal, hogy a Smer újra bevezette a szakorvosi kivizsgáláshoz szükséges beutalókat, megnőtt a várakozási idő az orvosi rendelőkben.

h/para